Søg

Når hunden og katten ikke kan tisse

Blokade af urinvejene

Når hunden og katten ikke kan tisse, skal det gå stærkt! Hvis dit kæledyr enten ikke kan producere eller komme af med sin urin, er det en livstruende situation og du skal henvende dig til din dyrlæge hurtigst muligt.

Det er ikke usædvanligt, at visse ting kommer i stimer. I sidste uge måtte vi operere både en kat og to hunde, fordi de ikke kunne tisse. Fælles for dem alle tre var, at ejerne, ved nærmere eftertanke, havde bemærket, at  hundene i den sidste tid havde været lang tid om at tisse på lufteturen eller, for kattens vedkommende, i bakken. Ved ankomst til klinikken var det helt slut, der kom ikke en dråbe!
Fælles for alle tre dyr var, at de havde urinvejssten.

Den mest almindelige årsag til urinstop skyldes en blokering af urinrøret, så urinen ikke kan passere. I en sådan situation bliver urinen stadig produceret, men kan ikke komme ud.

Når hunden og katten ikke kan tisse – årsager

  • Urinsten – hårde aflejringer af mineraler, der dannes i blæren og efterfølgende passerer til urinrøret og forårsager urinstop. Stenene kan blive meget store, men det er de små, der typisk volder problemer, når de ”triller” ind i urinrøret.
  • Blære eller urinrørstumor – en knude, der dannes i blæren eller langs urinrøret.
  • ”Propper”/”grus”– dannet af celler, slim, protein og krystaller.  Propper ses hyppigt hos hankatten.

En blokering af urinrøret kan hurtigt medføre problemer med nyrerne og dermed også andre organer. Når nyrerne har taget skade, ophobes der affaldsstoffer i blodbanen.  Så ud over at dyret har det alment skidt, fordi det ikke kan tisse, kan det også pådrage sig alvorlige
organskader.
En blokade af urinrøret sker hyppigst hos hankatte, men kan også optræde hos hunkatte og hos hunde af begge køn.

Hvad gør dyrlægen når hunden og katten ikke kan tisse ?

 

Dyrlægen vil hurtigst muligt forsøge at tømme blæren for urin – enten ved at lægge et kateter eller ved at tømme blæren med en kanyle.  Sidder der en eller flere sten i blære/urinrør, kan disse fjernes operativt, når dyret er stabilt nok til at komme i narkose. Målet er at spule stenene tilbage til blæren, så de kan fjernes derfra, men det er ikke altid muligt, hvorfor sten til tider må fjernes der, hvor de har sat sig fast i urinrøret.
Hankatte, med en prop i urinrøret,  kan oftest undgå kirurgi, fordi gruset kan spules tilbage i blæren. De må dog som regel indlægges et par dage med daglige blæreskyl og væske direkte i blodbanen.

Hvordan kan man som ejer forebygge urinvejs-obstruktioner

Indøv regelmæssig urinering: Når blæren tømmes regelmæssigt, forebygges dannelsen af blæresten.

  • Hund: Øg antallet/længden af lufteture. Mens hunhunde typisk tømmer blæren helt, vil hanhunde oftest kun tisse små mængder af gangen for at afmærke deres territorium. Derfor kan hanhunde have gavn af lange ture inden sengetid, så deres blære tømmes helt.
  • Katte: Sørg for en daglig rengjort kattebakke, der indbyder til anvendelse. Man kan også opstille flere bakker forskellige steder, så der altid er en ren til rådighed.
  • Øg vandmængden:  Forsøg at opmuntre dit dyr til at drikke mere. Bland evt. ekstra vand i foderet og sørg altid for adgang til frisk vand.
  • Specialiseret foder: Der findes mange fodertyper, der forebygger blæresten og andre problemer i urinvejene. 
  • Din dyrlæge kan anbefale det helt rigtige foder eller fodertilskud til dit dyr!

Relaterede artikler

Urinvejsproblemer hos katte – kan være livstruende