Søg

blank

Slidgigt hos katte gør ondt

Slidgigt hos katte findes og er ses hyppigere end de fleste tror. Slidgigt er nemlig noget, vi normalt forbinder med mennesker, hunde og heste. Slidgigt hos katte er desværre et både stort og overset problem. 
Mange tror slet ikke en kat kan få gigt, ”da den jo er lille og let på tå”.

På Gentofte Dyreklinik har vi altid ekstra fokus på de ældre dyr. Katte kan være svære at tolke, og ofte kan de i det skjulte gå og have ondt, uden at den ellers så observante ejer opdager det.

Undersøgelser viser, at ca. 30 % af katte over 6,5 år har gigtforandringer og at helt op til 90 % af vores gamle katte på 15 år og derover er stærkt plaget af slidgigt.

Katten er en enlig jæger, som ikke ønsker at vise sig sårbar – så bliver den let selv et bytte. Derfor er den meget længere tid om at vise os, at noget er galt.

Ikke alle katte med slidgigt halter

Slidgigt hos katte ses oftest i albue-og hofteled. Det er dog langtfra alle katte som halter, når de har slidgigt, faktisk ses det kun hos 30-40 % af kattene. Dette kan bl.a. skyldes, at lidelsen er lige udbredt i begge ben, hvilket medfører, at det ene ben ikke gør mere ondt end det andet.

Når man skal finde ud af, om katte har gigt, er det vigtigt at notere sig, om der gradvist er sket ændringer i kattens normale adfærdsmønster .

  • Sover katten mere end tidligere? Dette tager de fleste ejere som et alderdomstegn, hvilket i og for sig også kan være sandt. Dog er det ofte slidgigten og de dertilhørende smerter, der er den egentlige årsag til, at katten sover mere.
  • Hopper katten ikke længere op i vindueskarmen, eller lægger den sig ikke længere på den øverste reol, som den tidligere gjorde? 
  • Passer den ikke sin pels lige så fint som tidligere? 
  • Leger den ikke mere eller løber den ikke til madskålen, når denne bliver fyldt? 
  • Bliver den sur, når man stryger den ned af ryggen, eller er katten bare på sine ældre dage blevet temperamentsfuld, sur og tvær som en anden teenager?
  • Disse adfærds-ændringer kan alle sammen være tegn på, at katten har ondt og gigt bør derfor nøje overvejes.

Dyrlægen kan have svært ved alene at stille diagnosen ud fra den kliniske undersøgelse, da mange katte krøller sig sammen på undersøgelsesbordet og faktisk helst ikke vil ud af kassen!
En røntgenundersøgelse i kombination med ejers observationer og den kliniske undersøgelse er en rigtig god idé, hvis slidgigt mistænkes.

Hvad kan jeg gøre for min kat med slidgigt?

Er katten overvægtig, bør den først og fremmest tabe sig. Alene 2 kg for meget på sidebenene svarer, hos de fleste katte, til en overvægt på ca. 30 %. 
Hos mennesker ville dette betyde, at de var 15-20 kg overvægtige. Denne overvægt gavner ikke de i forvejen belastede led. Dog kan det være svært at få katten til at bevæge sig mere, når den har ondt. Kombinationen af gigtmedicin og slankekur er derfor ofte løsningen.

Desuden findes der nogle gode diæter til katte med gigt, hvor der i foderet er tilsat glucosamin og omega 3-og 6 fedtsyrer, som gavner de led, der er angrebet af slidgigt.
Man kan også supplere med et naturligt kosttilskud som “Canosan” eller “Glycoflex”, der begge støtter den normale funktion i ledbrusk, ledkapsler, sener og ledbånd.

Terapeutisk laser til katte med slidgigt

Laserbehandling kender de fleste fra fysioterapeuten. Det er en smertefri varme-behandling, som giver en synlig, hurtig bedring på ømme led

Katte, der kommer i den rette behandling, kan få deres 2. ungdom. Pludselig er de igen ude og jage mus, passer deres pels og springer op på yndlingspladsen i vinduet!
Derfor – har din kat langsomt ændret adfærd, så lad tvivlen komme den til gode. Lad din dyrlæge vurdere, om der kan være tale om slidgigt. Deres smerter kan afhjælpes!

Relaterede artikler

Laserterapi til hund og kat

Har du en ældre hund eller kat ?