Det hænder ganske ofte, at vores kæledyr spiser ting og sager, der ikke er beregnet for deres maver. Nogle hunde har en temmelig irriterende vane med at kaste sig over alt mere eller mindre spiseligt, som de finder i diverse buske og åbne skraldespande i park og skov. Det kan ofte resultere i diarré og opkastninger.
Sådanne ukomplicerede diarréer og opkastninger behandles bedst ved at lade dyret faste i et døgn og derefter tilbyde ”patienten” små hyppige portioner skånekost, såsom udkogt ris og kylling.
Vandet skal ikke tages fra dem, men må evt. gerne koges. Hvis hunden –eller katten får en blodig diarré, bør dyrlægen kontaktes.
Når hunden og katten sluger ting og sager
Det er ikke altid kun ”almindelig” føde, hunde og katte æder. Nogle gange sluger de alt mellem himmel og jord, lige fra sokker, legetøj, nåle, medicin, hele nødder med skal, bolde, snore, glaskugler, ispinde, sten… Listen er lang! Til denne liste kan nu føjes kastanjer!
I denne uge havde hunden Odille spist en kastanje, som havde sat sig fast i det første stykke tarm lige efter mavesækken. Kastanjen blokerede for både vand og mad – derfor de hyppige opkastninger.
Det er desværre ikke alle ting, man kan se på et røntgenbillede. Bedst ses ting, som indeholder luft, metal eller knogle. Kastanjen kunne vi ikke se på røntgen-optagelserne, så Odille fik noget kontrastvæske, som kan følges på røntgen-optagelserne. Kontrasten kom aldrig længere end til mavesækken og dette forstærkede mistanken om et blokerende fremmedlegeme. Odille blev derfor opereret og befriet for sin kastanje.
Pas på snore
Noget af det værste dyr kan sluge, er snore og trevler f.eks. fra håndklæder og tæpper. Disse snore kan skære sig gennem tarmvæggen, når tarmen arbejder.
Maven tømmer sig relativt hurtigt, men nogle ting kan godt blive liggende i mavesækken og rumle rundt i flere år uden at give gener. Hvis legemet så pludselig bliver skubbet ud i tarmen, kan det sætte sig fast og spærre for passagen.
Således opererede vi for nogle år siden en hund, hvor ejeren havde set hunden spise datterens hoppebold 2 år forinden. De regnede med, at den for længst var passeret, og blev derfor noget overraskede, da de så ”synderen” til deres dårlige hund efter endt operation.
Har man set hunden eller katten sluge noget uhensigtsmæssigt, bør dyrlæge kontaktes hurtigst muligt.
“Fremtvungen opkast”
Hvis dyrlægen skønner det nødvendigt, kan dyret få en indsprøjtning, som fremkalder opkast. Denne skal gives, mens fremmedlegemet er i mavesækken eller inden medicinen bliver optaget i kroppen – sædvanligvis helst inden for den første time. Nogle skarpe eller spidse ting er dog for farlige at kaste op – her skal det vurderes, om genstanden skal fjernes operativt eller om det er forsvarligt at forsøge at lade den passere ud gennem tarmen.
For år tilbage mødte en dyrlæge en morgen op på sin klinik. På parkeringspladsen lå en del opkast i gruset. Vedkommende troede, at den vagthavde dyrlæge i løbet af natten havde tilset en dårlig hund.
Men nej; det viste sig, at der havde været indbrud. En narkoman havde været igennem alle skabene uden at have fundet andet end en flaske med navnet ”Apo-morfin” på mærkaten.
Resolut havde han taget nål og sprøjte og taget for sig af retterne på stedet!
Han skulle bare have læst hele teksten; ”fremkalder opkast”!