Søg

hudproblemer hos hunde og katte

Hudproblemer hos hunde og katte

Hudproblemer hos hunde og katte er ikke ualmindeligt. Oplever du, at din hund eller kat en trist og mat pels? Bliver du lidt fedtet på hænderne, når du kæler med dit dyr eller fælder det bare helt enormt? Det er et symptom på, at noget ikke er helt som det skal være. Et dyr, der ikke har en skinnende, glat pels, har som regel et underliggende problem.
Huden er kroppens største organ og afspiller hurtigt, hvordan helbredet har det.

Listen over årsager til hudproblemer hos hunde er lang, men vi vil her prøve at fremhæve nogle af de mest almindelige og give dig et tip til, hvad du selv kan gøre

Fejlernæring af hunden eller katten

Det er vigtigt, at kosten indeholder alle de nødvendige vitaminer og mineraler, for at hud og pels kan udvikles normalt. Får dyret ikke den rigtige kost, vil symptomer på fejlernæring opstå. Pelsen bliver mat og ofte vil man også opleve, at dyret fælder meget.

For nyligt havde vi en boxer i konsultationen. Den havde tabt en masse pels og så rigtig mølædt ud. Det viste sig, at ejeren havde skåret ned på hundens tørkost. I stedet for at give hunden den fulde dagsration, gav hun nu kun 1/3, men tilsatte til gengæld en masse kartofler. Hunden fældede helt enormt og havde store bare partier på kroppen. Hunden var træt og havde en markant nedsat præstationsevne. Kosten blev korrigeret og efter 6 uger var hunden igen sig selv med begyndende ny, fin og blank pels.
Det tager nemlig ofte 4-8 uger, før man kan begynde at se en ændring i pelsen.

Hudproblemer hos ældre dyr

Det er ikke et ualmindeligt syn, at den ældre hund og kat ikke har så lækker en pels, som den havde i sine yngre dage. Hudproblemer hos hunde og katte med gigtproblemer opstår ofte, fordi dyret ikke kan vaske sig lige så godt som tidligere. De er ikke lige så adrætte som før, og alene dette kan medføre hudproblemer hos hunde, men særligt kattene. De får ofte en fedtet, meget tæt og glansløs skællet pels – især over ryg og bagparti.
Ældre katte har derfor brug for at blive børstet – selv de korthårede katte, der ellers altid selv har holdt pelsen så fin og blank!

Her kan et godt foder til det ældre dyr også hjælpe til at gøre en stor forskel. Et foder, der er beriget med et højt indhold af glucosamin, chondroitinsultfat og omega 3 olier, er klinisk dokumenteret til at hjælpe dyret med at få noget af sin bevægelighed tilbage.
Det er en god idé at starte med et ”ældrefoder”, når dyret er omkring 7-8 år. Produkterne kan også gives som et tilskud, hvis dyret ikke skal have ændret på sit foder.

Overvægt giver hudproblemer hos hunde og katte

Hudproblemer hos hunde og katte der bærer rundt på for mange kg ser vi ofte. Ved stærk overvægt kan dyret ikke soignere sig bagtil, hvorfor man også her ser en ændring i pelsen, svarende til den gigtplagede patient.
Der findes, til både hunde og katte, nogle gode, sunde slankediæter med et højt fiberindhold og senest er et nyt foder introduceret til markedet, der ”slanker” ved at øge forbrændingen.

Hudbetændelse og allergi hos vores hunde og katte

Når huden bliver irriteret, kan hudens talgkirtler producere mere talg end nødvendigt. En overproduktion af talg er et rigtig godt vækstmedie for både bakterier og svampe.
Dette skaber en yderligere irritation og cirklen er sluttet. Hunden vil begynde at klø sig og derved forværre situationen.
Hunde med allergiske lidelser har ofte hudbetændelse. De har en kløende, fedtet hud (og ører) med en sur lugt. 

Allergiske reaktioner opstår, når kroppen reagerer mod visse proteinmolekyler. Der er fremstillet specielle allergidiæter, hvor proteinmolekylerne er spaltet (hydrolyseret), så de bliver så små, at dyrets immunsystem ikke reagerer mod dem. Dette hjælper til at undgå allergiske reaktioner og er med til at afhjælpe hudproblemet.

Fiske- og planteolier – et god supplement til hunden og katten

I alle de ovenfor nævnte årsager til en trist pels, vil det næsten altid være gavnligt at understøtte huden med de essentielle fedtsyrer omega 3 og 6. Disse olier er med til at give en sund hud og pels og kan enten gives i form af et kosttilskud, eller et foder, hvor olierne er tilsat. Olivenolie har ikke denne effekt.

Hvor tit skal mit dyr vaskes?

Der findes ikke et generelt svar ud over, at du ikke bliver særlig populær, hvis du forsøger at vaske din kat! En rask hund med en sund pels og hud behøver ikke at blive vasket med shampoo. Er den snavset, er det oftest nok at skylle den over med vand.

Man skal nemlig holde sig for øje, at jo hyppigere vi affedter huden med shampoo, desto mere vil vi provokere hudens talgkirtler til at over-producere fedtstoffer, som giver denne fedtede, matte pels.
Trænger hunden til et bad, er det vigtigt at bruge en shampoo beregnet til hund og kat.
Er huden i ubalance findes der en række medicinske shampooer, som kan ordineres hos dyrlægen.

Hunde og katte fælder fra naturens side. Vil man prøve at begrænse pels i hele huset i fældeperioden, må man frem med børsten. Fælder dyret mere end normalt, måske på grund af et underliggende problem, kan man med god effekt støtte huden med omega 3 & 6 fedtsyrer.
Hunde og katte med lang pels skal børstes hver dag livet igennem!

Relaterede artikler

Hold poterne sunde

Når hunden får ræveskab

Lopper

Hårsækmider