Lopper kan erhverves hele året! Der er ikke længere noget specielt tidspunkt af året, der er loppesæson. Milde vintre, varme somre og velisolerede huse med centralvarme, væg-til-væg tæpper og bløde tekstilmøbler giver lopperne ideelle betingelser for at trives og formere sig hele året rundt. Der er dog ingen tvivl om, at det er om sommeren, at vi ser et boom!
Kløe
Vi har mange, både hunde og katte, der kommer i konsultationen på grund af kløe og hvor det viser sig, at det er loppen, der har været på spil.
Der kommer også en del klienter, som allerede ved, at deres kæledyr har lopper, men som har rigtig svært ved at slippe af med problemet igen og som er ganske fortvivlede. Der er ingen tvivl om, at har man først fået lopper indenfor sine døre, kan det tage rigtig lang tid, før man slipper af med gæsterne igen – selv med grundig og korrekt behandling.
Hvor bor loppen
Under de rette betingelser, kan een hunloppe blive til 20.000 lopper i løbet af 2 måneder. Æggene bliver lagt i hundens eller kattens nærmiljø eller på dyret, hvorefter de triller ned i omgivelserne.
Loppen lever i dyrenes omgivelser og tager kun deres måltid på dyret. Ser man derfor mange lopper på sin hund eller kat, kan man være sikker på, at der findes endnu flere i omgivelserne.
Når diagnosen er stillet og man som ejer er gået i gang med behandlingen, kan det for mange se ud, som om behandlingen ikke virker. Årsagen til dette er, at der stadig findes en masse lopper og æg i omgivelserne. Mange af disse voksne lopper hopper på dyret og skal suge blod, før de dør. Det kan derfor godt tage rigtig lang tid, før man er problemet kvit.
Hvordan ser jeg om mit dyr har lopper?
Det er ikke altid, man kan finde lopperne på sit dyr. Loppens efterladenskaber vil dog ofte afsløre den. Hvis dyret har lopper, ligger der med stor sandsynlighed små sorte korn i pelsen (ca. 0,5-1mm lange).
For at være sikker på, at det er fra loppen og ikke bare er skidt, kan man fugte et lille stykke vat og placere det lille korn. Farves vattet rødt, som tegn på størknet blod, er der med sikkerhed tale om lopper.
Behandling/forebyggelse
Det er en god ide at behandle forebyggende mod lopper. Herved minimerer man risikoen for at få opbygget et loppeproblem hjemme i sine stuer. Man kan vælge mellem mange produkter, men de mest brugte midler i dag er produkter, som enten dryppes direkte i nakken på dyret, eller indgives som en depot-tablet. Denne tablet virker i op til 12 uger. Pillen er receptpligtig, så du skal omkring din dyrlæge, inden du kan behandle din hund med dette langtidsvirkende produkt.
Har man allerede fået en loppepopulation inden døre, skal dyret behandles med produkter, der dræber den voksne loppe. Hundens og kattens tæpper og puder skal vaskes og grundig, gentagen støvsugning i gulvsprækker, møbler og tæpper er særlig vigtigt. Loppepopulationen er eksploderet i år, så har du hund eller har du en kat, der færdes ude, kan vi kun anbefale, at du forebyggende behandler mod lopperne!