Søg

Børn og hunde
 

Det er en gave for børn at vokse op med hund

Der følger så mange glæder med en hund i familien og vi synes selvfølgelig, at det burde være alle børn forundt. Forholdet mellem børn og hunde kan udvikle sig til noget varmt og kærligt. Noget som børnene mange år senere vil huske tilbage på med glæde.

Hunden er menneskets bedste ven. Vi tror på, at den nære relation til hunden og det specielle bånd der opstår hund og barn imellem, er med til at udvikle barnets empatiske evner og sociale kompetencer. Det er velkendt, at et forhold til dyr styrker evnen til at kunne udvikle og vise medfølelse. Det giver en øget forståelse og respekt for levende ting. Hunden er ligeledes med til at styrke immunforsvaret og bidrager til øget motion.

Lige meget, hvor dum dagen har været i skolen, så står der én derhjemme med logrende hale, klar til leg, nærvær og ubetinget kærlighed.

Gensidig respekt børn og hunde imellem

Det er sundt og lærerigt for børn at have en hund, men det skal også være sundt og sjovt for hunden at bo sammen med børn. Alt for mange hunde ender med at blive aflivet eller sidde månedsvis på et internat for at blive omplaceret. Blot fordi der ikke blev opbygget en gensidig respekt hund og barn imellem.

Børn skal, via deres forældre, lære, hvordan de skal omgås hunden. De skal lære at kende hundens signaler og, mindst lige så vigtigt, lære at respektere signalerne. Ansvaret ligger 100% hos forældrene. Hvis børn ikke lærer denne gensidige respekt, kan det gå rigtig galt med slemme bidskader til følge.

Små børn under 6-7 år er mest udsatte for at blive bidt. De kan slet ikke lade hunden være og vil ofte også gerne kramme hunden. Hunde bryder sig meget lidt om at blive krammet eller klappet på hovedet.

Har barnet ikke lært at tolke hundens signaler, ender hunden med at sige fra på sin måde – desværre ofte ved at bide fra sig. Supervision er derfor et nøgleord, når små børn skal lære at omgås hunde – eller for den sags skyld alle dyr.

Det er essentielt at lære og dermed blive i stand til at læse, hvornår hunden føler sig stresset og direkte truet. Det er vigtigt at reagere hurtigt på sådanne tegn fra hunden, så du kan nå at ændre situationen, inden der sker ulykker.

Lær børn at forstå hundens sprog

Lige meget hvor sød, rolig, ”troværdig” og børnevenlig en hund man har eller besøger, skal man holde øje med følgende signaler fra hunden og aldrig lade små børn være alene med en hund.

• Slikker sig om læberne
• Gaber
• Det hvide i øjnene er synligt
• Drejer hovedet væk
• Står stift og stirrer væk
• Ører, der lægges tilbage
• Gemmer sig bag møbler eller andre personer
• Lav haleføring eller halen gemt mellem benene og kun enden af halen logrer
• Gøen, knurren og rejste børster

Hvis du oplever nogle af disse tegn fra hunden, skal du øjeblikkeligt skille hund og barn ad.

Lær dit barn ikke at nærme sig en hund der:

• Spiser eller har mad
• Har et legetøj i sin mund eller i sin besiddelse
• Sover
• Er syg, har smerter eller er træt
• Har nedsat syn eller hørelse
• Vær ekstra opmærksom hvis barnet befinder sig på hundens territorium, f.eks. i hundekurven

Lær børnene at kalde på en voksen, hvis der opstår situationer, hvor hunden gør noget barnet ved, hunden ikke må, f.eks. hoppe op i møbler, tage mad fra bordet, bide i en sko etc.
Forældre skal indstille sig på at lære både barnet, men selvfølgelig også hunden, en acceptabel grænse for god opførsel, når hund og små børn skal kombineres.

Har man det in mente, kan man, med relativ få basale færdigheder og retningslinjer, give sit barn en af de største og blødeste glæder!

Andre relaterede artikler

Link til artikel fra Gentofte Dyreklinik:

Gode råd til hvalpeejere

Link til Dansk kennelklub:

Den første tid med hvalpen