Søg

blank
Har du kigget i din hund eller kats mund for nylig?

En sund mund har en enorm betydning for dit dyrs ve og vel. Vi ved fra os selv, hvor ondt vi kan have i en tand, eller hvor ubehagelig en simpel tandkødsbetændelse kan være.

Vores dyrs mund er godt gemt væk og vi ser ikke bare lige sådan hvordan det står til derinde. Og dertil skal lægges, at de fleste dyr med ondt i munden slet ikke vil lade dig undersøge hvordan der ser ud derinde.

blank

Slem tandkødsbetændelse hos hund

Lugter din hund ud af munden?

Ofte kommer kæledyrsejere ned til os, fordi hunden eller katten lugter så slemt ud af munden at de ikke længere kan holde det ud.Ikke fordi dyret selv har gjort opmærksom på hvor slemt det står til.

Havde de haft en betændt pote eller et betændt sår på kroppen, var problemet blevet behandlet med det samme for længe siden. Det bør en betændt mund selvfølgelig også blive, men fordi problemet er gemt derinde bag læberne, er vi knapt så opmærksomme på at alt ikke er som det burde.

Vores kæledyr fortæller os ikke at de har ondt i munden. De lærer at leve med smerten og lader som ingenting. De spiser som de plejer – de vil jo gerne overleve.

Parodontose

Plak er bakterier i mundhulen. Plak er den hvidlige film, der klæber til tænderne og tandkødet. Fjernes det ikke med daglig tandbørstning bliver det til tandsten.

Ved kronisk irritation af plak og tandsten opstår der parodontose. En sygdom i mundhulen hvor tandkødet og knoglen trækker sig tilbage og tanden mister fæste i kæben. Den bliver løs og falder til sidst ud. Desværre er den længe om selv at nå dertil hvor den falder ud. I al den tid har dyret rigtig ondt – men desværre uden at fortælle dig det.

De fleste humane tandlæger ville nok få store øjne, hvis de var med på vores dyre-tandklinik. Vi ser dagligt så slemme tilfælde af parodontose at tænderne ikke længere kan redes. Der er ikke anden udvej end at operere tænder ud, for at afhjælpe problemet og smerten.

Ejerne bliver chokerede og selvfølgelig også kede af det, når de hører hvor slemt det står til i deres hund eller kats mund – og meget overrasket over, at deres dyr ikke har vist tegn på smerte når vi viser dem røntgenbillederne.

Når det er sagt, hører vi alligevel rigtig tit ejere vende tilbage og fortælle at deres dyr alligevel er blevet gladere og friskere. ”Vi troede blot Fido var ved at blive lidt ældre og derfor ikke var så energisk mere” kan forklaringen lyde.

 
Hvem får parodontose

Alle hunde og katte kan få problemer med tænderne, men de små hunderacer er typisk meget udsatte for at få parodontose.

Vores anbefaling lyder derfor: børst dit dyrs tænder! Der er ikke noget der er så godt for dem, som at få en tandbørste i munden. Du kan købe dig fattig i tandprodukter og tyggeben, men når dagen er omme, vinder tandbørsten kampen mod plak.

Hvordan børster jeg tænder på mit dyr

Start stille og roligt og forvent ikke at du kan børste dit dyrs tænder fra A-Z med det samme.

  • Skab en hyggelig rutine
  • Hav masser af godbider klar
  • Hvis dit dyr er bange for at du rører munden, så start blot med at løfte læben
  • Herefter kan dyret vænnes til som en start at få børstet fortænder og stille og roligt kan du bevæge dig længere og længere ind mod kindtænderne.
  • Børst i starten kun på ydersiden
  • Brug aldrig magt – du vil tabe kampen i sidste ende.
  • Du kender dit dyr bedst – pas på du ikke bliver bidt.

Lykkes du med at børste din hunds tænder, vil du dels spare dit dyr for mange smerter i munden, men også spare mange penge på tandbehandlinger.

Er det ikke muligt at børste dit dyrs tænder er det vores erfaring, at de fleste små (og især ældre) hunde brug for tandrens hver 6-9 måned og katte og større hunde 1 gang årligt.

Så! Løft jævnligt læben og kig din hund eller kat i munden. Kan du se rødme i tandkødet omkring tænderne, lugter dyret ud af munden eller kan du se det gråbrune lag af tandsten – så lad din dyrlæge tjekke dyrets mund.

Den vil takke dig for det!