Søg

Fodring af kaniner

En kanin i huset?

Fodring af kaniner. Kaniner er skønne og dejlige bløde kæledyr. Børn elsker dem, men kaniner har også fundet vejen ind i rigtig mange voksne hjerter. Desværre ser vi alt for ofte fejlernærede, tykke kaniner. Ejerne vil dyrene det bedste, men ender ofte med at fodre uhensigtsmæssigt.

Det er vigtigt at vide, hvordan vi giver dem en god afbalanceret kost. De har brug for en sund og nærende kost, for at opretholde et godt helbred. Giver du din kanin en sund kost, er vitamintilskud og mineralsten ikke nødvendigt i buret.

 

Fodring af kaniner – hvad er optimalt?

Der er rigtig mange forskellige meninger om hvordan man bør fodre kaniner. Heldigvis er der bred enighed om, at kaniner primært skal leve af hø og urter.

Kaniner har et følsomt tarmsystem og det er vigtigt at afstemme fodringen til netop din kanin. Nogle kaniner tåler ikke specielt meget friskt græs og mælkebøtter og andre tåler ikke foderpiller. Hold dig til grundreglerne for fodring af kaniner, så kan du altid forsigtigt tilpasse fodringen, set i forhold til din kanin/kaniner.

Fodring af kaniner med masser af frisk hø

Din kanins foderindtag skal bestå af 80% hø og den skal derfor have ubegrænset adgang til denne vigtige foderkilde.

Hø hjælper med at slide, de hele tiden voksende tænder, medvirke til en god bevægelse af tarmen og forhindre kedsomhed. Giver du for meget kommercielt pelleteret foder, vil din kanin ofte spise mindre hø.

Kaninpiller og gnavermix

I takt med at din kanin bliver voksen bør den spise mindre og mindre af kaninpillerne. For mange foderpiller medvirker til fedme og dårlige tænder og en slap tarm. Derfor kan denne fodertype ikke stå alene. På Gentofte Dyreklinik anbefaler vi at give kaninpiller som et supplement, hvis du er i tvivl om din kanin får nok grønt. Vi anbefaler kaninpiller af en kvalitet som f.eks. mærket Burgess

Fodrer du med foderpiller, kan en aktiveringsbold, hvori foderet er gemt, anbefales. Kaninen skal arbejde med bolden, før føden falder ud og spiser derfor mindre, end hvis det er frit tilgængeligt.

Et andet fif kan være at strø foderpillerne ud i buret, i stedet for at tilbyde dem i en skål.

Pas ligeledes på med at give gnavermix som mad. Din kanin vil hurtigt finde ud af, hvad den bedst kan lide og frasortere det den synes mindre godt om. Den gemmer desværre ikke det bedste til sidst, så fodringen kan pludselig gå hen og blive for ensidig på trods af, at der tilbydes en varieret mix. Bliver kosten for ensidig kan fejlernæring opstå.

Kaniner elsker friske grene – og det er godt for dem!

Kaniner elsker at gnave -giv dem friske grene! De slider deres tænder og optager samtidig nogle af alle de gode mineraler og vitaminer, der findes under barken.

Grønt og frugt til kaniner

Kål, selleri og broccoli er godt for fordøjelsen og tænderne. Giv derimod kun mørkbladet salat, spinat og peberfrugter i mindre mængder. Egnede urter omfatter persille, mælkebøtter, koriander, basilikum, dild og mynte.

Det er en skrøne at kaniner skal stopfodres med gulerødder. Der er højt sukkerindhold i gulerødder, så giv kun ½ gulerod i ny og næ.

Kaniner har en sød tand og elsker søde sager som frugt! De kan godt tåle frugt, men skal kun have det i små mængder. Som før nævnt spiser de hellere alt det søde først og så er der ikke samme plads til hø og grønt. De skal ikke have det anderledes end os – vi tåler (desværre) heller ikke chokolade i for store mængder.

Skæve tænder hos kaniner

Hjælp din kanin mod maddike-angreb