Søg

højt stofskifte hos katte

Højt stofskifte hos kat

Forleden kom en katteejer forbi klinikken for at få en ormekur til hans kat. Han kunne berette, at hans kat Garfield for længst havde overskredet madbudgettet. ”Den er konstant sulten, og er ved at fortære hele køleskabet, når lågen bliver åbnet. Og alligevel har den tabt sig” fortæller ejeren.

Nu har Garfield altid været en rigtig Garfield; god og meget mad og så en lille lur efterfølgende, passer den bedst. Derfor er ejeren også blevet urolig over vægttabet og har konkluderet, at Garfield må have fået orm. Over skranken bliver vi dog enige om, at ejeren skal komme med katten til en sundhedsundersøgelse og en alderdomsblodprøve.

Næste dag sidder Garfield på min vægt, som kun lige runder 3 kg. Han er mager, trist i pelsen og har indsunkne øjne. Han ligner på ingen måde sig selv, men derimod en rigtig gammel kat. Han er kun 9 år.

Han burde veje omkring 5 kg. For år tilbage vejede han 7½ kg og jeg kan se i journalen, at der dengang blev talt vægttab. Det behøver vi af gode grunde ikke i dag.
Ejeren kan også fortælle, at hans kat er blevet meget aktiv; hvor den tidligere var sløv og doven, kravler den nu nærmeste på væggene. Derudover har den periodevis opkastninger og diarre og kan pludselig blive meget sur og hvæsende.

Under undersøgelsen konstateres, at hans skjoldbruskkirtel, som sidder foran på halsen, er forstørret. Normalt kan den slet ikke mærkes. Men så er det allerede nok for i dag mener Garfield – han har mistet tålmodigheden og forhindrer herefter enhver form for tiltænkt undersøgelse fra min side. Han tillader dog at jeg lytter på hans hjerte. Det er tydeligt, at hjertet banker alt for kraftigt og alt for hurtigt. 

Garfield har ganske sikkert ikke kun orm. Med stor sandsynlighed har han slet ikke orm, men et forhøjet stofskifte også kaldet ”hyperthyroidisme” eller struma.

For højt stofskifte hos katte (Hyperthyroidisme)

Det er en fortrinsvis almindelig sygdom blandt ældre katte.
Katten får forhøjet stofskifte på grund af en øget hormondannelse i skjoldbruskkirtlen. Det er stadig uvist hvorfor kirtlen begynder at producere mere stofskiftehormon. Vi ved dog, at for højt stofskifte slider på kroppens organer. Både hjerte og nyrer bliver særligt påvirket.

Symptomer på for højt stofskifte hos katte

• Vægttab selvom din kat spiser meget
• Aktivitetsniveauet bliver ofte højere
• Din kat bliver typisk hurtigt pludselig sur
• Din kat drikker mere og tisser måske mere
• Din kat har ofte opkast og/eller diarré
• Pulsen er høj og hjertet banker ofte kraftigt når du mærker på brystkassen
• Pelsen er ikke længere blank, men mat og skællet

Diagnosticering af for højt stofskifte hos katte

Selve stofskiftet tjekkes ved en blodprøve. På kattene måler vi stofskiftehormonet kaldet T4. På Gentofte Dyreklinik kan vi undersøge for stofskifte problemer på vores eget laboratorie. I samme blodprøve laver vi også en såkaldt alderdomsprofil, hvor vi tjekker alle orangernes funktion og urinen undersøges ligeledes. Det er nemlig ikke ualmindeligt at det høje stofskifte har påvirket flere organer i kattens krop.

Behandling

I Danmark har man ind til videre flere valg.
Der er udviklet et specialfoder til at nedsætte stofskiftet. Dette er dog ikke altid nok.

Mange behandler deres kat med medicin op til to gang dagligt. Dette har som regel en god effekt i starten, men nogle katte tåler det dårligt. Desuden kan det være svært for ejeren, at give piller op til 2 gange dagligt, på grund af kattens ofte dårlige temperament.

Forhøjet stofskifte kan også behandles operativt, hvor man oftest fjerner den ene halvdel af skjoldbruskkirtlen. Der er dog her risiko for, at den anden side af kirtlen forstørres efter operationen.

Derudover kan Universitetshospitalet tilbyde strålebehandling. Denne behandling kræver længere tids indlæggelse.

Garfield havde som formodet, et kraftigt forhøjet stofskifte. Det forklarer hans mangel på tålmodighed, dårlige temperament, hans vægttab trods god ædelyst og hans aktivitetsniveau. Lidelsen vil aldrig forsvinde af sig selv og skal behandles.

I Garfields tilfælde valgte vi, at starte mod foderet y/d fra Hills.