Søg

Hundesyge hos hund

Hundesyge hos hund – en alvorlig lidelse!

Hundesyge hos hund er desværre et hot emne i parken lige nu.. ”Hvad er hundesyge for noget”. ”Gad vide om min hund er vaccineret mod hundesyge”? ”Hvad er symptomerne”..
Spørgsmålene er mange, for lige nu har vi et udbrud af hundesyge i Jylland ved Skive og det gør rigtig mange nervøse. Flere rævehvalpe er døde og årsagen har vist sig at være hundesyge. (juni 2019)

Hundesyge (eller Distemper, som sygdommen også kaldes) er en af ​​de mest alvorlige sygdomme, din hund kan få. Det er heldigvis også en af de sygdomme, der er nemme at forebygge gennem vaccination. Er din hund ikke vaccineret mod hundesyge bør du reagere nu og få den vaccineret. Er hunden vaccineret, er chancerne for at få hundesyge næsten lig 0

Hvad er hundesyge hos hund?

Sygdommen er meget smitsom og potentielt dødelig. Sygdommen forårsages af et virus, der er tæt forbundet med mæslinger. Virus forårsager alvorlig sygdom i værten, ved at angribe flere kropssystemer, hvilket resulterer i en udbredt infektion, der er vanskelig at behandle.

Hvordan spredes hundesyge?

Der er tre måder hunde kan få hundesyge:
1. Gennem direkte kontakt med et inficeret dyr eller objekt
2. Gennem luftbåren eksponering
3. Gennem livmoderen

Hundesyge spredes gennem direkte kontakt eller via luften ligesom forkølelse hos mennesker. Når en inficeret hund eller et vildt dyr hoster eller nyser, frigives aerosoldråber, som kan inficere et nærliggende dyr og overflader, som mad og vandskåle.

Den gode nyhed er, at virus ikke kan overleve længe i miljøet og kan ødelægges af de fleste desinfektionsmidler. Den dårlige nyhed er, at smitteinficerede hunde kan sprede virus i op til flere måneder og sætte andre dyr i fare.

Hunde er ikke de eneste dyr, der kan blive syge. Vilde dyr som ræve, ulve, fritter og mink kan også blive syge. Det betyder, at et udbrud af hundesyge hos vilde dyr, kan smitte vores hunde. Det er lige præcis det frygten går på lige nu, hvor flere ræveunger er døde af hundesyge i Skive-området. (Juni 2019)

Symptomer på hundesyge hos hund

Syge hunde får en bred vifte af symptomer, afhængigt af hvor avanceret sygdommen er i deres krop. Når en hund bliver smittet, spredes virus rundt i hele kroppen. Der er to faser af symptomer.
Fase 1:
Feber (39,5-40.5)
Grønligt flåd fra øjne og næse
Sløvhed
Nedsat ædelyst
Hoste
Opkastning/diarré
Fortykket hud på trædepuder og næse

Trin 2:
Nogle hunde udvikler neurologiske symptomer efterhånden som sygdommen skrider frem og angriber centralnervesystemet.
Delvis eller fuldstændig lammelse
Kramper
Nystagmus (gentagne øjenbevægelser)
Muskeltrækninger
Øget spytdannelse og tyggebevægelser
Død

Hvilke hunde er mest udsatte for hundesyge hos hund?

Alle hunde kan få hundesyge, men ikke-vaccinerede hunde og hvalpe under fire måneder er særligt modtagelige. Hvis din hvalp viser symptomer på svaghed, skal du straks kontakte din dyrlæge.

Hvordan man behandler hundesyge hos hunde

Der er ingen kur mod selve sygdommen.
Dyrlægen vil forsøge at behandle tilstødende komplikationer samt symptombehandle, men ofte ender sygdommen med en dødelig udgang.

Hvordan forebygges hundesyge hos hunde

Sørg for, at din hvalp får den fulde serie af vaccinationer
Hold vaccinationerne opdateret i hele din hunds liv.
Hold din hund væk fra inficerede dyr
Pas på med at socialisere din hvalp med ikke- vaccinerede hunde

Andre relaterede artikler fra Gentofte Dyreklinik

Vaccination af hund og kat