Søg

blank

I august 2008 så vi  sygdommen ”Kaninpest” for første gang i Gentofte.  
En ejer kom ind med fem søde kaninunger, der alle havde rindende øjne og snue. De blev sat i behandling, men der gik ikke mere end et par dage, før vi så kaninerne igen. Denne gang havde de alle hævelser over øjnene og på ørerne. Desuden var øjen- og næseflåddet stærkt forværret, og det var tydeligt, at alle fem kaninunger havde det rigtig skidt. 
Det var de første tilfælde af kaninpest (Myxomatose), som vi så på klinikken. Desværre gik der dengang ikke mange dage, før vi havde endnu et tilfælde.  

Sygdommen forekommer oftest i efteråret, så lige nu ser vi igen en del tilfælde af den uheldbredelige sygdom, som kun kan forebygges ved vaccination, men ikke helbredes, hvis først sygdommen har ramt kaninen. I dag bliver mange kaniner heldigvis vaccineret mod sygdommen

Symptomer på kaninpest
Når en kanin er blevet smittet med kaninpest, vil der oftest gå 3-5 dage, før den begynder at udvise symptomer. 
De typiske symptomer er: Øjenbetændelse, der kan efterfølges af mælkehvide forandringer i øjet, feber, sløvhed og manglende appetit. 
I akutte tilfælde kan kaninen dø inden for 48 timer efter, at symptomerne har vist sig.
Kaniner, der overlever den akutte fase, kan virke sløve, nedtrykte og pelsen kan få en ændret struktur og blive ru. Øjenlåg, næse, læber og ører kan være hævede, så hovedet virker stort. Der kan være hævelser omkring kønsorganerne og endetarm, samt næseflåd og besværet vejrtrækning. 

Hvis du tror, at din kanin(er) har kaninpest, skal du kontakte en praktiserende dyrlæge. 

Kaninpest er en ondartet virussygdom, som smitter blandt kaniner, men ikke til mennesker.  
Sygdommen kan ikke behandles og er dødelig. Den spredes direkte mellem kaniner, men også via foder, fluer og myg. Derudover kan den overføres via menneskehænder, der har været i kontakt med syge kaniner.

For at undgå smitte anbefaler Fødevarestyrelsen følgende forholdsregler: 

  • Undgå sammenblanding af kaniner -specielt i efteråret, hvor risikoen for smitte er størst.
  • Har du rørt ved fremmede kaniner, bør du vaske hænderne grundigt, inden du håndterer din egen kanin.
  • Brug ikke andre kaniners seler, børster eller andet udstyr til din egen kanin.
  • Du kan få din kanin vaccineret. Vaccinationen foretages 1 gang årligt fra 5 ugers alderen. (Kaniner, der er vaccineret, bør ikke være sammen med andre kaniner de første 30 dage efter vaccination)