Søg

Katte må ikke spise snor

“Katte må ikke spise snore” er en underlig overskrift, for selvfølgelig må katte ikke spise snore. Men katte finder nogle gange på underlige ting. De ynder til tider at spise snore, nogen endda meget lange snore. Det er næsten utænkeligt, hvordan de kan sidde dér, og lappe lange snore i sig. Men der sker, og det er desværre livsfarligt for katten.

En uheldig kat

I tirsdags, på vores ugentlige vagt-aften, kom således den sødeste lille kat på besøg.
Katten var begyndt at kaste op og ejer havde set et stykke gavebånd i noget af det katten havde kastet op. Mistanken lød på, at der stadig var var 30 cm gavebånd inde i katten.
Der var usikkerhed om, hvornår katten havde fortæret måltidet, så vi aftalte at forsøge at kigge i maven med vores kikkert, som det første. Dette havde vi nemlig haft held med for et par uger siden, da en anden kat havde spist snoren fra sin ”drillepind”. (En drillepind er et yndet legetøj til katte).  Her blev det fisket op med kikkerten, så vi undgik en operation.

Hurtigt fandt vi båndet i mavesækken, eller det vil sige, der lå en lille stump på 2 cm tilbage i mavesækken, resten var passeret til tarmen. Vi trak det forsigtigt op og glæden var stor, da vi let havde trukket 30 cm op. Men bum – så sad det fast. Ærgrelsen var lige så stor, som glæden havde været, for vi formodede, at der ikke kunne være ret meget mere snor tilbage inde i katten. Vi blev dog klogere.

1,3 meter senere..

Eneste mulighed var nu operation og selv den garvede kirurg fik store øjne. Der var langt mere snor end blot 30-40 cm. Snoren var passeret hele vejen fra mavesækken til endetarmen, så det var ikke så underligt, at vi ikke kunne trække snoren op gennem munden med kikkerten. Med et lille forsigtigt snit i den sidste del af tyndtarmen, fik vi lirket snoren fri af ende- og tyktarmen. Derfra kunne vi massere 1,3 meter snor ud af tyndtarmen og videre ud gennem munden.
At tænke sig, at denne kat har siddet dér og gumlet næsten 1,5 meter gavebånd i sig, er en svær tanke. Men det kan altså ske.

Hvad er faren ved at spise snore?

Årsagen til at det er så farligt at spise snore er, at tarmen bevæger sig i bølger. Disse såkaldte peristaltiske bevægelser fører føden mod enden. Hvis en snor sidder fast, vil de bølgende bevægelser forårsage, at snoren slider hul på tarmen, og så bliver dyret først rigtig syg.

Med rette skal siges, at hunde og især hvalpe også kan finde på de selvsamme unoder, så lad ikke ting som snore og hår- eller køkken-elastikker ligge frit fremme, hvis du har hund eller kat.

Det kan gå grueligt galt, men heldigvis var denne ejer hurtig og opmærksom og kom med katten så snart de fik mistanken om mulig snor-indtag. Så tarmen var ikke slidt i stykker, og alt gik vel og uden komplikationer. Den lille kat kom hurtigt på benene og hjem igen.blank