Søg

blank

Hvem har ikke ligget vågen nat efter nat og hørt på kattejammer og tænkt på at kyle en sko efter den liderlige hunkat på plankeværket?

Kattens løbetid
Hvor hunden går i ”løbetid” ca. to gange om året, ser det helt anderledes ud for katte.
Deres første løbetid afhænger bl.a. af lyspåvirkningen og af deres kropsvægt. De skal have en vægt på omkring 2,3-2,5 kg. Den første brunst kan derfor allerede ses ved 3 måneders alderen, men det mest almindelige tidspunkt er omkring 6 måneder. Racekatte bliver generelt senere kønsmodne end huskatte.
Man skal altså passe lidt på, hvis man har anskaffet sig 2 killinger af hver deres køn. Hunkatten kan være drægtig, før man tror det!

Brunst hos katte
Katten bløder ikke som hunden, når den er i løbetid. Den viser brunst ved en jamrende miaven, den lægger sig og laver vridende bevægelser og gnider sig op ad møbler og ejer-ben. 
Det er ikke ualmindeligt, at førstegangs katteejere ringer fordi de tror katten er meget syg, da dens miaven lyder ganske klagende.

Katten får ikke ægløsning med mindre den bliver parret. Her skal ingen æg gå til spilde..
Bliver katten ikke parret i samme brunst, kan man forvente ny katte jammer allerede 5-16 dage efter sidste brunst. 

Allerede få dage efter fødslen kan hunkatten komme i brunst igen. Hvis man ikke ønsker flere killinger, skal man faktisk allerede senest en uge efter fødsel give p-piller eller holde nøje øje med sin kat!

Sterilisation kontra p-piller
Ønsker man ikke killinger, anbefaler vi at lade katten sterilisere. P-pillerne skal gives ugentligt og kan glemmes. Desuden er det ikke ualmindeligt, at kattene kaster pillerne op. Værst er dog bivirkningerne af p-pillerne; der ses en markant øget risiko for at få brystkræft samt livmoderbetændelse hos katte med et langvarigt forbrug af p-piller.

Katte kan steriliseres og kastreres fra en tidlig alder. Tidligere var man af den overbevisning at kattene skulle være kønsmodne, før man kunne neutralisere dem, dvs. omkring 6-7 måneder. Dette er nu tilbagebevist, og nyere undersøgelser har vist, at der ikke ses uheldige bivirkninger ved tidlig sterilisering eller kastrering. 
Dog kan tidlig neutralisering være et problem narkosemæssigt, især hos små racer. Derudover bliver mange katte øremærket samtidig med det operative indgreb og er katten meget ung, kan ørerne være for små i størrelse til selve tatoveringen.

Katten er drægtig i ca. 63 dage efter parring og fødslen forløber for det meste uden problemer. Killingerne skal være hos deres mor og kuldsøskende til de 12 uger gamle – først dér er de klar til at begive sig ud i verden på egen hånd!