Søg

Vores kæledyr ældes meget hurtigere end vi gør.  Ét menneskeår svarer til 5-7 hunde- eller katteår. Den gennemsnitlige hund og kat bliver allerede fra 7-10 års alderen klassificeret som ”senior”. 
Når vores kæledyr bliver ældre, nedsættes deres organfunktioner og  immunforsvar.

Nyrernes funktion
Nyrerne er et komplekst organ som primært fungerer som et ”rensningsanlæg”. 
Når blodet strømmer igennem nyrerne, filtreres affaldsstofferne fra og bliver, blandet med vand, til urin. 
Men nyrerne har flere funktioner. De to bønneformede organer sørger bl.a. også for at tilbageholde de gode ting i blodet såsom protein, de regulerer væskebalancen og er med til at regulere blodtrykket. 
De danner også hormonet ”epo”, nok bedst kendt fra cykelverdenen, som er med til at danne nye, røde blodlegemer.

Symptomer på nyrelidelse
Hos både senior hunde og katte er det ikke ualmindeligt, at nyrernes funktion nedsættes, som alderen skrider frem. Da organet har mange funktioner, kan vores kæledyrs symptomer være meget forskelligartede.
Symptomerne kan være alvorlige og komme pludseligt eller blot komme snigende og langsomt forværres.

De mest almindelige symptomer på nyreproblemer hos vores kæledyr:

•    Drikker mere end normalt og tisser hyppigt
•    Det øgede volumen af urin kan føre til inkontinens
•    Opkast/diarré
•    Anorexi eller mindsket appetit
•    Vægttab
•    Nedstemthed
•    Blege slimhinder


Behandling af nyreproblem
Dyrlægen kan iværksætte forskellige medicinske behandlinger, som er med til at understøtte nyrernes funktioner. 
Kosten indgår som en meget vigtig del af behandlingen og i de tidlige faser kan en nyrediæt være eneste behandling til at holde sygdommen i skak. 
De færdiglavede nyrediæter er nøje sammensat med bl.a. lavt saltindhold, gode og letomsættelige proteiner, lavt fosfor og et højt indhold af gavnlige fedtsyrer. (Hills k/d, Royal Canin Renal, Eukanuba Renal eller Specifik heart and kidney support). Det gælder om at aflaste nyrerne mest muligt.

En nyrepatient kan let komme i væskeunderskud – også selv om den drikker meget. Dyret skal derfor altid have frisk vand stående fremme. 

Nogle aldersrelaterede sygdomme  kan ikke decideret forebygges, men hvis en målrettet  og tidlig behandling iværksættes, kan udviklingen bremses og livet forlænges. 
Dette gøres især ved, at man som ejer er opmærksom og reagerer på små ændringer i dyrets adfærd og tager imod dyrlægens tilbud om alderdomstjek med blodprøver, der screener for aldersrelaterede sygdomme.

Mange kæledyr kan leve et herligt og godt liv, såfremt nyresygdommen bliver opdaget tidligt og bliver behandlet proaktivt.