Søg

Pas på løgplanter – de kan forgifte dit kæledyr

Det er forår, solen skinner og temperaturen stiger. Er der noget bedre end en lun krog, hvor man mærker solens varme for første gang i år? Denne dejlige tid medfører, at alt igen skyder op med lynets hast i haver og skove.  

Forårsløg som vintergækker, påskeliljer og tulipaner er blandt de almindeligste løgplanter i vores have, og desværre også de planter der oftest forgifter vores dyr. Og lige nu blomstrer anemonerne så smukt, men også denne plante, skal vores kæledyr holde sig fra. 

Det er ikke længe siden, at en læser skrev til os, og foreslog, at vi forfattede en artikel hvor vi gjorde opmærksom på, at løgplanterne kan være farlige for vores dyr. Hendes kat havde lige været igennem en slem forgiftning og hun ønskede naturligt nok, at budskabet skulle viderebringes. 

Det kan være svært kontant at holde øje med, hvad vores kæledyr spiser. Men det er vigtigt at være opmærksom på de farer, der kan opstå ved indtagelse af giftige planter, som for eksempel tulipaner og påskeliljer. Giftstofferne i tulipaner og påskeliljer er særligt koncentreret i løgene, men kan også findes i andre dele af planten, herunder blomster, blade og stilke. 

Hvalpe er særligt udsatte, da de ofte finder på ting, vi ikke i vores vildeste fantasi overvejer. De kan grave løg op eller vælte potter, som kan indeholde løg og tygge i dem. De behøver nemlig nødvendigvis ikke altid at spise hele løget for at blive dårlige blot det at tygge i et løg kan gøre dem rigtig dårlige. Katte vil typisk ikke spise løgene, men spiser de blade og blomster, kan de ligeledes blive forgiftet. 

Der findes ingen modgift

Til giftstofferne i planterne har vi ingen modgift. Behandlingen går alene ud på at behandle symptomerne og forsøge at mindske optagelsen af giftstoffet i kroppen. Behandlingen af symptomerne vil oftest kræve, at dit dyr bliver indlagt. 

Symptomer

Symptomer på en forgiftning kan omfatte savlen, opkastning, diarré, manglende ædelyst, sløvhed, træthed, og senere i forløbet vejrtrækningsproblemer og kramper og i værste tilfælde medføre døden, fordi lever og nyre typisk ikke længere fungerer.  

Kontakt din dyrlæge/dyrlægevagten

Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har spist forårsplanter eller andre giftige planter, bør du straks kontakte din dyrlæge eller dyrlægevagten. Behandlingen kan omfatte kulbehandling, induceret opkast og medicin til at reducere symptomerne. 

Sørg også for at reagere hurtigt, hvis du ser din hund eller kat spise eller tygge i en giftig plante. 

Vi havde dyrlægevagten i påsken og vi havde desværre flere patienter inde omkring klinikken med forgiftningssymptomer svarende til påskeliljer/tulipaner. Alle kom heldigvis godt igennem forløbet, men det var en barsk påskeferie som både dyr og ejer gerne havde været foruden.