Har din gamle hund eller kat ændret sig?
Dyrlæger over hele verden er blevet mere opmærksom på demens hos kæledyr.
Det er velkendt, at alderdommen tager pant i hele vores krop, også i hjernen, jo ældre vi bliver.
Ifølge Alzheimerforeningen lever 70-85.000 mennesker i Danmark med en demenssygdom og der er hvert år omkring 8.000 nye tilfælde.
Demens hos kæledyr er desværre er ikke en ualmindelig sygdom.
Vi har længe vidst, at demens findes blandt vores hunde, men undersøgelser peger nu også på, at katte kan blive senile.
De fleste hundeejere oplever, at hundens adfærd ændrer sig med alderen. Dette er naturligt, men en stor del af disse hunde har sygdommen demens.
Hundens hjerne begynder at ældes, når den er omkring 8 år. Det viser sig, at ca. 30 % af hunde i 11-12 års alderen har symptomer på̊ demens. Jo ældre hunden bliver, jo større tendens er der til at få sygdommen. Det vil sige, at når hunde nærmer sig de 15-16 år, har ca. 70 % sygdommen demens i større eller mindre grad.
Hvad er demens hos kæledyr ?
Demens er betegnelsen for en række symptomer på svigtende hjernefunktion. Det viser sig bl.a. ved dårlig hukommelse. Hjernens centre for hukommelse nedbrydes langsomt, fordi der, af ukendte årsager, ophobes et protein, som er giftigt for hjernen. Hjernecellerne dør og der dannes ikke nye, så̊ derfor går det langsomt, men desværre sikkert, ned ad bakke.
Symptomer på demens hos kæledyr
En nedsat hjernefunktion kan indledningsvis vise sig ved små̊ ændringer, som f.eks. et øget søvnbehov, nedsat energi eller mild irritation. Disse ændringer bliver ofte tilskrevet den normale ældningsproces. Først når forandringerne bliver så alvorlige, at det går ud over forholdet imellem ejer og hund, søger ejeren måske dyrlæge.
Hunden kan virke desorienteret i sine kendte omgivelser og genkender måske ikke faste rutiner eller mennesker.
Ofte går det også̊ hårdt ud over deltagelsen i familien. Din hund kommer måske ikke længere og hilser entusiastisk, når du kommer hjem og ønsker måske ikke at blive kælet lige så̊ meget for som tidligere.
Selve søvnmønsteret kan også ændre sig. Hunden sover meget om dagen og mindre om natten, hvor den vandrer hvileløst rundt i huset.
Pludselig kan den også̊ blive urenlig og urinere og defækere inden døre, trods det, at den lige er blevet luftet.
Behandling af demens hos kæledyr
Ældre mennesker, der holder sig mentalt aktive med fritidsinteresser og hobbyer har generelt nedsat risiko for at udvikle demens. Dette gælder også for vores hunde.
En hund med demens kan godt få et godt hundeliv trods sygdommen. Det er vigtigt, at den bliver stimuleret, selvom den er gammel.
De lange løbeture sammen med dig kan bentøjet måske ikke længere holde til, så her er svømning et rigtig godt alternativ.
Der findes ”svømmehaller” for hunde og om sommeren er en svømmetur i havet heller ikke en dårlig idé. Der findes i dag også̊ en masse legetøj til hunde, som ikke kun er de unge forundt.
Der findes sjovt legetøj, hvor hunden skal arbejde og bruge hovedet for at få godbidden ud. Husk at man sagtens kan lege og lære sin ældre hund nye tricks hele livet.
Der er i dag foder på̊ markedet, der forebygger/begrænser skade af hjernen. Når det før omtalte protein dræber hjernecellerne, frigives frie radikaler. Disse frie radikaler laver yderligere skade og en ond cirkel er dermed skabt.
Foder, der er særligt velegnet til at ”binde” de frie radikaler hos den ældre hund, indeholder bl.a. et øget indhold af særlige vitaminer (E- og C-vitamin samt selen) og fedtsyrer, som dermed støtter de vitale cellefunktioner.
Dyrlægen kan også̊ i nogle tilfælde ordinere en medicinsk receptpligtig behandling mod demens. Det er vigtigt at vide, at demens kan vise sig på̊ mange forskellige måder og at ovenstående symptomer også̊ kan være tegn på̊ andre problemer. Derfor er det altid en god idé at tage en snak med sin dyrlæge, hvis man oplever en adfærdsændring hos sin hund.