Søg

Drægtighedsscanning af tæven

 

Denne artikel om handler drægtighedsscanning af tæven. Er min tæve drægtig? Hvor mange hvalpe kan jeg forvente?
Disse er nogle af de typiske spørgsmål en hundeejer gerne vil have svar på, når tæven er blevet parret og ejeren ønsker at forberede sig så godt som muligt.

 

Hvad er ultralydscanning eller drægtighedsscanning af tæven

Ved hjælp af lydbølger (ultralyd) kan man på en ublodig og smertefri måde danne billeder af indre organer. Ultralydsscanneren fungerer ved at sende lydbølger ud og afhængigt af hvad disse lydbølger rammer, sendes forskellige signaler tilbage til scanneren

Således kan man skanne en livmoder med et foster. Det foregår faktisk efter samme princip som fiskere anvender, når de lokaliserer fiskestimer ved hjælp af ekkolod.
En ultralydsscanner kan bruges som diagnostisk hjælpemiddel i mange forskellige sammenhænge. Ultralydsundersøgelser bruges, ud over drægtighedsscanninger, også til scanning af hjerter, sener og diverse organer i maven.

 

Hvornår kan lave en  drægtighedsscanning af tæven?

Drægtighedens længde hos en hund er i gennemsnit 63 dage. Når hunden er ca.
28-30 dage henne, kan man begynde at scanne tæven.
Man kan, ved hjælp af en scanning af fostrenes hjerter se, om hvalpene lever og om de trives.

Herudover har dyrlægen mulighed for at estimere antallet af hvalpe.
Det kan dog være svært at give et helt nøjagtigt antal via scanning.

Hvis man ønsker at vide det præcise antal hvalpe, er det ofte mere akkurat at tage et røntgenbillede indenfor de sidste 2 uger af drægtigheden. På det tidspunkt kan man på billedet se knoglerne på hvalpene og dyrlægen kan tælle de små kranier og give ejeren det præcise antal, han eller hun kan forvente.

 

Gør det ondt at blive scannet?

Det er ganske smertefrit for hunden at blive scannet. Hvis hunden har en kraftig pels kan det blive nødvendigt at klippe pelsen på undersiden af maven. Man bruger en gel på scanningshovedet, så der er tæt forbindelse mellem scanner og hundens hud. Hunden behøver ikke at ligge ned, den kan stå oprejst på bordet.

 

Er en drægtighedsscanning  af tæven en nødvendighed?

Det er ikke absolut nødvendigt at lade sin hund drægtighedsundersøge.
Det er dog optimalt at kende status på et tidligt tidspunkt, så man har mulighed for at justere hundens fodertype, mængde og give en ormekur.

Herudover er det rart, især for den knapt så rutinerede ejer (ud i fødsler) at vide, hvornår den sidste hvalp er kommet til verden. Herved undgår man (og det er altid midt om natten) at bekymre sig for, om fødslen mon er gået i stå mens der stadig ligger flere hvalpe i maven.

Gode råd til hvalpeejere

Skal min tæve steriliseres?