Søg

forårsløg er giftige for hunde?

 

Pas på forårsplanter – de kan forgifte dit kæledyr


Anemonerne skyder op af jorden og varsler, at vinteren er ved at være slut, og at vi går en lunere tid i møde. Det er en dejlig tid, hvor alt i haver og skove blomstrer og gror med ny livskraft.

Mange forårsløg er giftige for hunde og katte
Forårsløg som vintergækker, påskeliljer og tulipaner er nogle af de mest almindelige forårsplanter i vores haver, men desværre er de også blandt de planter, der hyppigst forgifter vores kæledyr. Selv de smukke anemoner, der pryder skoven lige nu, udgør en fare for vores firbenede venner.

Nogle af de mest almindelige giftige forårsplanter inkluderer:

Tulipaner (Tulipa spp.) Alle dele af tulipanplanten, inklusive løgene, er giftige for hunde og katte
Påskeliljer (Narcissus spp.)
Hyacinter (Hyacinthus spp.)
Anemoner
Liljer (Lilium spp.) Mens liljer normalt ikke er forbundet med foråret, er det vigtigt at nævne dem, da de er ekstremt giftige for katte. Hunde kan også have problemer med liljer, men de er normalt mindre tilbøjelige til at spise dem. Liljer kan forårsage alvorlig nyresvigt hos katte.

Det kan være udfordrende at holde øje med, hvad vores kæledyr spiser, men det er afgørende at være opmærksom på hvad der kommer i munden, når vi taler om giftige planter som tulipaner og påskeliljer. Giftstofferne i disse planter er særligt koncentreret i løgene, men kan også findes i blomster, blade og stilke.

Hvalpe er særligt sårbare, da de udforsker verden med nysgerrighed og kan finde på at grave løg op eller vælte potter, der indeholder disse planter. Selv en lille smagsprøve på et løg kan forårsage alvorlige symptomer. Katte vil normalt ikke spise løgene, men de kan også blive forgiftede af at spise blade og blomster.

Symptomer på forgiftning med forårsblomster

• Savlen
• Opkastning
• Diarré
• Tab af appetit
• Sløvhed, træthed
• I alvorlige tilfælde vejrtrækningsproblemer, kramper og organfejl.

Behandling

Der findes ingen modgift til disse giftstoffer, og behandlingen fokuserer på at lindre symptomerne og begrænse optagelsen af giftstofferne i kroppen. Dette kan kræve indlæggelse af dit kæledyr hos dyrlægen.

Hvis du har mistanke om, at dit kæledyr har spist forårsplanter eller andre giftige planter, bør du straks kontakte din dyrlæge eller dyrlægevagten. Behandlingen kan omfatte induceret opkastning, administration af kul og medicin til at lindre symptomerne så som væske og kvalmestillende.

Det er vigtigt at handle hurtigt, hvis du ser dit kæledyr spise en potentiel giftig plante.

Dyrlægevagten uden for normal åbningstid kan træffes på telefon 70221101