Søg

Gode råd til hvalpeejere

Har du lige fået hvalp?

Her har vi forsøgt at samle nogle gode råd til hvalpeejere. Ligesom babyer leveres hvalpe ikke med en brugsvejledning og der melder sig altid mange spørgsmål, når man spændt venter på at få sin hvalp hjem eller hvalpen lige er blevet en fast del af hjemmet. Selv erfarne hundefolk med ældre hunde synes at have glemt, hvordan det var at få hvalp. 

Tryghed om natten

Når hvalpe er 8 uger gamle, er de klar til at forlade moderens trygge favn og begive sig ud på nye eventyr. Den allerførste tid er selvfølgelig et kulturchok. Pludselig er den helt alene i verden uden søskende og mor og har derfor naturligt brug for ekstra opmærksomhed og tryghed fra sine nye ejere.

Selv om man som hundeejer på sigt ikke ønsker hunden som sengekammerat, kan det være en god idé at sove i samme rum som hunden den første tid. Det er ikke anderledes end med babyer. Ofte hjælper en rolig hånd på hunden, hvis den i løbet af natten begynder at pibe og blive utryg. 

Gode råd til hvalpeejere omkring renlighed

Hvornår kan jeg regne med, at min hvalp bliver renlig og hvornår kan den holde sig hele natten? Nok et af de hyppigst stillede spørgsmål. Desværre kan man ikke pejle efter en specifik alder. Det afhænger af hunden, men ikke mindst af ejers ihærdighed med træningen.
Som hovedregel bør hvalpen luftes hver gang den har sovet, leget eller spist.
Det nytter ikke noget at skælde ud. Tager man hvalpen i akten, skal man hurtigst muligt tage hunden med udenfor – også selvom den har nået at gøre sig færdig. Det vil hurtigt gå op for hvalpen, hvad den leg går ud på. Husk at rose og give godt med godbidder, når pragteksemplaret tisser og prutter på egnede steder! 
De fleste hvalpe er renlige ved 4-5 måneders alderen og bør her også kunne holde sig en hel nat.

Gode råd til hvalpeejere omkring fodring og mad

Når hvalpen skifter miljø, er det en rigtig god idé at fortsætte en lille periode på det foder, den er vant til. Når hvalpen er faldet til, kan man vælge at skifte til det foder, man ønsker –men gør det gradvist over en uge, så hvalpens mave når at vænne sig til ændringen.

Køb et godt kvalitetsfoder, der er lavet til hvalpe og som tager højde for hvilken størrelse hund, du har købt. I dag kan man købe foder specifikt rettet mod størrelse og race, hvilket bidrager til en afbalanceret indtagelse af energi og mineraler. 

De helt unge hvalpe skal have hyppige, mindre måltider – start med 3-4 måltider dagligt, som falder i antal efterhånden som hunden bliver ældre. De fleste voksne hunde fodres en , max to gange dagligt. Hvor meget en hvalp skal spise varierer, afhængig af race og energiforbrug. Tag udgangspunkt i produktets dosering, men se altid på hundens statur. Mange synes en rund, buttet hvalp er kær, men overvægt skader mere end det gavner!
Hvalpe skal have mange godbidder. Positiv indlæring ved hjælp af snacks og andre godbidder er den ideelle vej til en velopdragen og velsocialiseret hund. Får din hund mange godbidder, skal du samtidig huske at give mindre foder.

Gode råd til hvalpeejere omkring socialisering og træning

Det kan slet ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at hvalpen socialiseres fra en tidlig alder. De første uger ligger til grund for hundens senere trivsel iblandt mennesker og hunde. Lad hvalpen møde så mange forskellige mennesker, steder og hunde som overhovedet muligt. Det er imidlertid vigtigt, at hvalpen møder gode, sociale hunde, der kan lide hvalpe. En ubehagelig oplevelse kan påvirke hvalpen resten af dens liv. 
Selvom du ikke har børn i huset er det vigtigt, at hvalpen vænner sig til børn.

Introducér alt det nye gradvist, så det ikke bliver for overvældende og sørg altid for at være der, når hvalpen leger med/møder andre hunde. Der skal være mulighed for at finde tryghed mellem dine ben. Husk at hvalpe hurtigt bliver trætte, så sørg for at ”møderne” er rimelig korte, så hvalpen får tid til at hvile sig.
De fleste hvalpe er vaccineret allerede som 8 uger og har tillige tævens antistoffer, så vent ikke med at gå ud og møde verden, til den har fået sin 12 ugers vaccination.

Tilmeld dig et hvalpehold, når hunden er mellem 12 og 18 uger. Det behøver ikke at være et racespecifikt hold. Du får mange gode råd og øvelser med hjem og din hvalp vil elske samværet med de andre hvalpe. Som bonus får du en dejlig træt hvalp bagefter!

Til slut er der bare tilbage at sige tillykke med din nye eller kommende hvalp! 
Hvalpetiden er dejlig, men kort – nyd den!

Relaterede artikler fra Gentofte Dyreklinik

Børn og hunde

Fodring af hundehvalpe

Vaccination af hund og kat

Artikler fra Dansk Kennel Klub

Den første tid med hvalpen