Søg

Kastration og sterilisering

Få din hankat kastreret, vaccineret, øremærket samt registreret i katteregisteret for kun kr. 1100.-  inkl moms

eller

få din hunkat steriliseret, vaccineret, øremærket samt registreret i katteregistret samt udleveret krave og smertestillende til brug i hjemmet  tirsdag i lige uger/onsdag i ulige for kun kr. 1600.- inkl. moms. (Øvrige dage koster det kr. 2660.-)

Mange katte går frit og uden opsyn. Derfor anbefales kastration og sterilisation og øremærkning fra en tidlig alder – ønsker man killinger er det selvfølgelig en anden sag.

Kattens værn og Den Danske Dyrlægeforening har i mange år opfordret dyrlæger til at holde en “Kattens uge” med tilbudspris på kastration/sterilisation og øremærkning.
Vi har valgt at køre denne kampagne i resten af 2024.

Priserne indeholder herudover bedøvelse, overvågning af sygeplejerske under og efter operation, krave til hunkatten, smertestillende på på klinikken samt laserbehandling af sår.

Vi anbefaler en blodprøve som koster fra kr. 940,00 før bedøvelse samt en chipmærkning til kr.- 218,00.- inkl moms

Kattens løbetid


Hvor hunden går i ”løbetid” ca. to gange om året, ser det helt anderledes ud for katte.
Deres første løbetid afhænger bl.a. af lyspåvirkningen og af deres kropsvægt. De skal have en vægt på omkring 2,3-2,5 kg. Den første brunst kan derfor allerede ses ved 3 måneders alderen, men det mest almindelige tidspunkt er omkring 6 måneder. Racekatte bliver generelt senere kønsmodne end huskatte.
 Man skal altså passe lidt på, hvis man har anskaffet sig 2 killinger af hver deres køn. Hunkatten kan være drægtig, før man tror det!

Katten bløder ikke som hunden, når den er i løbetid. Den viser brunst ved en jamrende miaven, den lægger sig og laver vridende bevægelser og gnider sig op ad møbler og ejer-ben. 
Det er ikke ualmindeligt, at førstegangs katteejere ringer fordi de tror katten er meget syg, da dens miaven lyder ganske klagende.

Katten får ikke ægløsning med mindre den bliver parret. Her skal ingen æg gå til spilde..
Bliver katten ikke parret i samme brunst, kan man forvente ny katte jammer allerede 5-16 dage efter sidste brunst. 

Allerede få dage efter fødslen kan hunkatten komme i brunst igen. Hvis man ikke ønsker flere killinger, skal man faktisk allerede senest en uge efter fødsel give p-piller eller holde nøje øje med sin kat!

Katte kan steriliseres og kastreres fra en tidlig alder. Tidligere var man af den overbevisning at kattene skulle være kønsmodne, før man kunne neutralisere dem, dvs. omkring 6-7 måneder. Dette er nu tilbagebevist, og nyere undersøgelser har vist, at der ikke ses uheldige bivirkninger ved tidlig sterilisering eller kastrering. 


Dog kan tidlig neutralisering være et problem narkosemæssigt, især hos små racer. Derudover bliver mange katte øremærket samtidig med det operative indgreb og er katten meget ung, kan ørerne være for små i størrelse til selve tatoveringen.

Hankattens strinten

Intakte hankatte begynder af strinte når de bliver kønsmodne. De afmærker deres territorium og urinen lugter skarpere end fra en kastreret hankat. Skal man ikke bruge hankatten i avl er det derfor hensigtsmæssigt at få den kastreret når den er killing/ungkat.

Øretatovering

Katte øretatoveres som regel, når de er mellem 6-12 måneder og oftest i forbindelse med enten kastration eller sterilisation.

Katten øretatoveres under fuld bedøvelse. Tatoveringen foretages i begge ører for at sikre aflæsningen og består af en, for katten, specifik kombination af tal og bogstaver, der trykkes ind i huden som et hulmønster, hvorefter farve bliver påsmurt.
 Farven må ikke vaskes af, men skal blive siddende over de næste uger, indtil den selv drysser af. Skulle der komme skaller af farve på møbler, anbefales det at støvsuge dem væk, da kontakt med vand kan medføre afsmitning på møblerne.

Alt for mange katte forsvinder fra deres ejer og fordi de IKKE er øretatoverede, bliver de sjældent sendt tilbage til deres ejer. Det er synd for katteejeren men væsentlig værre for katten, som pludselig skal forsøge at begå sig i den store verden uden at høre hjemme noget sted.

I dag tatoverer vi oftest et “C” i øret for chip og giver derudover katten en microchip under huden.

Kattene registreres I ”Det Danske Katteregister”. Dette gør dyrlægen automatisk efter hver øremærkning. Ejeren betaler et registreringsgebyr til dyrlægen, som så overfører dette til ”Det Danske Katteregister”. Kattene kan også gratis registreres hos ”Inges Kattehjem”, men der arbejdes pt. på at sammenlægge de to registre så der på sigt kun findes ét katteregister.