Søg

leg med pinde og tennisbolde

Leg med pinde og tennisbolde

De fleste af os gør det! Kaster med pinde eller tennisbolde, som vores hunde skal apportere. De fleste hunde elsker det, men leg med pinde og tennisbolde er desværre ikke altid hensigtsmæssigt.

Hunde kan få pinde galt i halsen

Når vi kaster med pinde, kan hunden komme galt afsted. Det sker, at hunden får pinden galt i halsen, og at pinden laver dybde alvorlige sår i svælget eller tungen.

Selv efter en tilsyneladende vellykket operation, hvor såret er lukket, kan der gemme sig små splinter. Disse giver først problemer længe efter det egentlige uheld. Pinderester/splinter gemmer sig dybt i vævet og er ikke altid til at finde, før der opstår bylder og kroppen forsøger at afstøde fremmedlegemet. For år tilbage havde vi en trist ulykke med en hund der fik flænset spiserøret efter leg med pind. Så leg med pinde, kan i værste fald være potentielt livstruende.

Så lad være med at kaste pinde. Lad de skarpe/spidse pinde ligge og brug i stedet legetøj, som er beregnet til at kaste og lege med. Vi er glade for frisbee, og desuden vilde med det såkaldte ”fyrtårn” fra Rogz. Det holder i årevis og er samtidig det mest geniale vand-legetøj. Fyrtårnet rejser sig nemlig op, når det kastes i vandet, så hunden nemt kan se det -selv under høj sø.

Hundeleg med tennisbolde slider tænderne

Leg med tennisbolde er en anden problematik. Tennisbolden bliver våd i hundens mund og samler sand og grus. Dette sand og grus, i kombination med tennisboldens filt-belægning, slider enormt på hundens tænder. Hvis du leger meget med tennisbolde med din hund – så tjek tænderne. Du vil ofte se et tydeligt slid. Slidte tænder gør ikke altid ondt, men kan give årsag til problemer.

Vi ser slidte tænder med infektion i rodkanalen og eller tænder hvor der er opstået bylder i rodspidsen. Så vær opmærksom på både slidte tænder og misfarvet tænder. Du får et hint, hvis din hund tygger anderledes end den tidligere har gjort, eller pludseligt ikke vil tygge sit tørfoder. Det er dog langtfra altid, at hunde viser os, at de har problemer i mundhulen. Langt de fleste lider desværre i stilhed.

Leg med pinde og tennisbolde kan give stressede hunde

Der er desuden mange meninger omkring det, at kaste pind eller bold med sin hund. Nogen fraråder det fuldstændigt, andre mener at vi skal gøre det med måde.

Hunde kan nemlig blive stresset af, at skulle hente byttet igen og igen. De vil så gerne ”hente og bringe” og vil blive ved til de falder om, hvis det stod til dem. Hundene kan blive fysisk overstimuleret. Adrenalin og cortisol ophobes og er flere dage om at falde til normalen. Hvis hunden udsættes for dette, dag ud og dag ind, kan de blive kronisk stressede.

Vi tror på at det er vigtigt, at kende sin hund. Har man en rolig hund, der synes det er sjovt at apportere, kan du uden problemer lave kastelege med måde en gang imellem. Har du en urolig og hyper-aktiv hund der har svært ved at falde til ro i hjemmet, vil det helt sikkert være en fordel at lade være.

Andre relaterede links

Gentofte Dyreklinik:

Tandrens på Gentofte Dyreklinik

Dyrefondet:

Lad være med at stresse din hund