Søg

Maddike-angreb hos kaniner

Hjælp din kanin mod Maddike-angreb

Maddike-angreb hos kaniner er ikke at spøge med og er bestemt ikke rart. Desværre ser vi vært år mange kaniner som er hårdt ramt.

Sommeren er over os og vi nyder de lange, lyse sommerdage. Det samme gør de fleste af vores kæledyr heldigvis også. Især for kaniner er sommeren en dejlig tid, hvor de kan komme på græs.

Alle dyr kan rammes af et maddikeangreb, men problemet ses oftest hos kaniner. Problemet er størst midt på sommeren, for jo varmere det er, jo flere spyfluer kommer der. 
Sommer betyder saftigt græs og det kan, for kaniner, medføre diarré. Går de så samtidigt på et fugtigt underlag, kan de nemt få sår bagi.  

Afføring tiltrækker spyfluer

Sårene og afføringen tiltrækker spyfluer som lægger æg, der klækkes til maddiker inden for et døgns tid. Maddikerne spiser det døde væv i såret og begynder derefter at grave sig ind under huden. Maddike-angreb hos kaniner kan derfor hurtigt blive til meget store og dybe sår på det meste af kaninens bagparti.
Mange kaniner er desværre så voldsomt angrebet af maddiker, når de kommer til dyrlægen, at de ikke står til at rede og må aflives.

Er du den glade kaninejer, skal du derfor dagligt undersøge din kanin, især bagi. Har kaninen blød afføring, som sidder i pelsen og som den ikke selv kan fjerne, skal du vaske og tørre den grundigt bagi. Fortsætter den dårlige mave, bør kaninen tilses af din dyrlæge.

Hvad skal jeg gøre hvis min kanin er angrebet af maddiker?

Hvis skaden allerede er sket, skal kaninen straks til dyrlæge, hvor såret bliver oprenset og alle maddikerne fjernet. Kaninen behandles med væske, antibiotika og smertestillende medicin. Herefter er det meget vigtigt, at såret holdes rent og tørt. Kaninen skal derfor blive inden døre i et spyfluefrit miljø, indtil såret er helet.

Hvordan forebygger du maddike-angreb hos kaniner:

  • Korrekt fodring – så du undgår dårlig mave og overvægt hos kaninen
  • Buret skal holdes rent og hygiejnisk – fugt skal undgås.
  • Skift strøelse i buret hyppigere i varmen og fjern gammelt mad, der kan tiltrække spyfluer.
  • Undersøg kaninen dagligt – også bagi.
  • Få tænderne tjekket reglmæssigt
  • Reglerne gælder også, hvis du har en nabo til at kigge efter kaninen, mens du er på ferie.

God sommerferie – både til de to- og firbenede!

Skæve tænder hos kaniner

Fodring af kaniner