Søg

Navlebrok hos kæledyr

Det er ikke kun mennesker, der kan få navlebrok

Et navlebrok hos kæledyr – især de helt unge dyr er ikke ualmindeligt. Et brok opstår som følge af et svagt område i bugvæggen. Herved fremkommer en mindre eller større udposning, som er dækket af hud og
som kan indeholde alt, lige fra lidt af bughinden til organer fra bughulen.

Et brok tager navn efter det område, hvor det fremkommer og der kan således være tale om et lyske-, navle-, pung- eller mellemgulvsbrok .

Navlebrok hos kæledyr

Hos unge dyr er navlebrok et relativt hyppigt fund og kan være arveligt. Bugvæggen i navleregionen har ikke lukket sig helt efter fødslen.

Man kan derfor mærke en lille blød bule over navlen. Ofte kan man trykke på bulen så den forsvinder ”ind” i dyret igen. Man kan også opleve at brokket forsvinder, når hunden ligger på ryggen med benene i vejret.

Et navlebrok er ikke farligt, så længe brokket kun indeholder lidt af bughinden.
Hvis ”brokporten”, som man kalder åbningen i bugvæggen, derimod bliver for stor, kan tilstanden blive livstruende.
Det kan ske, hvis et stykke tarm presses gennem brokporten. Tarmens blodforsyning til dette område bliver afklemt og der opstår koldbrand i tarmstykket.
 

Nemos navlebrok

Da Nemo var en lille schæferhvalp på 11 uger, blev han bragt til klinikken af sin nye bekymrede mor. Nemo havde ikke spist i to dage og ville ikke lege.

I dag havde han søgt tilflugt under rododendron buskene og ville ikke komme ud trods lækker lokkemad. Nemo blev båret ind på klinikken; slatten og med høj feber.

Hans mor fortalte, at han hele tiden havde haft et navlebrok, som de nemt kunne skubbe tilbage. På det sidste havde navleområdet ændret sig; de kunne ikke længere skubbe bulen tilbage og Nemo virkede meget øm.

Over navlen havde han en stor bule, der var fast dejagtig samt øm og rød. Diagnosen var klar; Nemo havde et ”indeklemt” navlebrok, som nu også indeholdt en del af tarmen og han skulle derfor undergå en akut operation.

I brokhulen fandt vi 6 cm ”død” tyndtarm, der havde forvildet sig ud igennem brokporten og således var blevet afklemt. Det dårlige stykke tarm blev fjernet og brokporten lukket. Efter ganske få dage var Nemo igen på toppen og klar til spilopper!

Navlebrok hos kæledyr er oftest ukompliceret

Navlebrok ender heldigvis sjældent så dramatisk som i Nemos tilfælde. Oftest lukker brokporten sig i løbet af hvalpen eller killingens første måneder uden problemer. Dog lukker porten sig ofte, mens der stadig er lidt af bughinden i brokposen – dette er ubetydeligt og har kun kosmetisk betydning. Man vil pludselig opdage, at det lille brok ikke kan trykkes tilbage, men til forskel fra Nemos historie er området hverken hævet eller ømt.

Dyrlægen tjekker altid det unge dyr for navlebrok – hvis brokporten er stor og der er risiko for tarmfremfald, vil dyrlægen tilråde operation.

Relaterede artikler

Gentofte Dyreklinik

Gode råd til hvalpeejere

Fodring af hundehvalpe