Søg

Lopper

Ørebetændelse hos hund

Ørebetændelse hos hund kan være frustrerende. Ofte er det de samme hunde, der rammes igen og igen!

Hvis din hund eller kats ører lugter, er røde eller beskidte, er det tid til et tjek hos dyrlægen.
Et sundt øre er nemlig rent, kun let fedtet uden en masse synligt ørevoks eller snavs. Øret er selvrensende, så er det rent og pænt, er der ingen grund til rutinemæssig rens. Dette kan tværtimod være med til at forstyrre ørets normale balance af ørevoksproduktion og kan på sigt give øreproblemer.

Hvad er symptomerne på ørebetændelse hos hund?

  • Rysten på hovedet
  • Gnubber ørerne over gulv/møbler
  • Klør sig bag ørerne med poterne
  • Skæv hovedholdning
  • Virrer med ørerne (specielt katte)
  • Flåd fra øret –det kan være ildelugtende, brunt, grønligt eller sort
  • Varme ører
  • Røde ører

Hvorfor har mit dyr hele tiden ørebetændelse?

Allergi og øreproblemer hos hund hænger sammen.

Har dit dyr gentagne problemer med ørerne, falder mistanken ofte på allergi som årsag.
Øregangen er i fostertilstanden dannet som en indkrængning af huden. Dette betyder, at dyr med hudproblemer ofte også har øreproblemer. Hudproblemer er relativt hyppigt forekommende hos hunde og visse racer er genetisk prædisponerede for udvikling af allergi, hvilket ofte kommer til udtryk ved kløe i ørerne og/eller i huden og poterne.

Anatomiske udfordringer, fremmedlegemer og parasitter.

Nogle anatomiske forhold i øregangen kan vanskeliggøre en ordentlig udluftning og giver dermed gode vækstbetingelser for både bakterier og svampe.
Ikke så sjældent får især hunde fremmedlegemer, så som græsaks, ned i øregangen. På akset er der små modhagere,; det kan nemt glide ned i øret, men har svært ved at komme ud, lige meget hvor meget hunden ryster på hovedet. Sådan et fremmedlegeme vil irritere og efter nogle dage skabe en infektion i øret.

Unge dyr får af og til øremider. Sekretet i ørerne er sort, størknet blod (ekskrementer fra miderne), ligner kaffegrums og ses i begge ører. Der er heldigvis meget langt imellem, at en ældre hund eller kat får øremider.

Når min hund svømmer får den problemer med ørerne!

Dette passer på nogle hunde, men langt fra på alle. Du vil møde hundeejere, der synes, at hundens ører er pænest om sommeren, hvor hunden svømmer meget i havet. Har du en hund, der får øreproblemer efter kontakt med vand, er det selvfølgelig vigtigt at tørre dem godt, når den kommer hjem fra svømmeturen.

Hvad gør dyrlægen

Vi bruger et ”otoscop” (en kikkert til øret med lys og forstørrelse), når vi skal undersøge dit dyrs øre og trommehinde. Oftest tager vi en prøve fra øret for at kunne skelne mellem en infektion med svampe og/eller bakterier. Oplever du gentagne infektioner hos din hund eller kat, anbefales en resistensundersøgelse, hvor vi kan konstatere, om antibiotikaen i dråberne er virksom overfor de pågældende bakterier.

Øret skal renses fri for voks og betændelse. At behandle på et snavset øre fyldt med sekret giver ikke et godt resultat.

Den gode nyhed er, at der findes mange gode produkter til at afhjælpe en øreinfektion, men også produkter, der kan være med til at forebygge tilbagevendende øreproblemer.

Hvis du synes dit dyrs ører lugter eller klør, så lad din dyrlæge tjekke dem. Jo længere man venter, jo mere smertefuldt og jo sværere (og dyrere) bliver øret at behandle.

Andre relaterede artikler

Hunde med græsaks i poter og ører