Søg

Hunde med græsaks i poter og ører

Hunde med græsavn i poter og ører – et typisk sommerproblem

Hunde med græsavn i poter og ører gør ondt og skaber irritation. Græsavn er skarpe, hårde græsskaller med små strå med modhager, der klæber til tøj eller pels. Sådanne græsavn er lige nu et stort problem for mange hunde og især hunde, med lang pels omkring poter og ører, er udsatte.

Hunde med græsavn i poter og ører holder desværre dyrlægerne beskæftiget hen over sommeren. I denne periode sker det næsten dagligt, at hunde, med græsavn i poterne, kommer haltende ind i konsultationen. Ejerne fortæller, at hunden slikker poten og virker øm. Kigger du godt efter, kan du se en bullen tå eller en byld i poten. Inde i denne byld ligger der et græsavn gemt, som skaber irritation og infektion.
Hunde, med græsavn i ørerne, ryster og klør sig i og omkring ørerne.

Græsavn i hundepoter

De små græsavn borer sig simpelthen ind gennem huden i poten og modhagerne på de små strå sørger for, at avnet kun kan bevæge sig én vej. Når de først er havnet inde i poten, opstår der smerte og infektion og hunden vil ofte begynde at slikke på sin pote.

I de fleste tilfælde må dyrlægen give hunden noget beroligende og i lokalbedøvelse åbne bylden og skylle avnet ud. Når årsagen er fjernet, skal poten have fred. Hvis hunden fortsat slikker på poten, vil der opstå en kronisk infektion. Så en potesok eller forbinding en lille uges tid er oftest nødvendig. Antibiotika er sjældent aktuelt, når først årsagen er fjernet. Smertestillende er dog helt sikkert på sin plads.

Græsavn i ørerne og under øjenlåg

De små græsavn skaber ikke kun problemer i poter. Ofte får, især langhårede, hunde græsaks dybt ned i ørerne. Selv under øjenlåg kan de forvilde sig hen.

Tjek din hund for græsavn

Du kan relativt nemt nå af forebygge de problemer, et græsavn medfører. Tjek pelsen efter græsavn, især omkring ører, øjne og poter. Særligt i poterne går der alligevel lidt tid, før græsavnet har boret sig helt igennem. Du vil derfor ofte kunne nå at forebygge skaden. En god idé kan ligeledes være, at klippe pelsen omkring ører og poter.
Ryster hunden ørerne, slikker poter eller har flåd fra øjnene, bør dyrlægen kontaktes.

Andre relaterede links

Link til artikler fra Gentofte Dyreklinik:

Hold poterne sunde

Problemer med poterne

Når hunden knækker en negl

Links til artikel fra Vi med hund

Pas på din hunds poter