Søg

blank

Hunde og blågrønne alger

Sommeren 2018 er hed. Varme sommerdage med sol og stille vejr har givet gode vækstbetingelser for de særdeles giftige, blågrønne alger. Netop nu frarådes badning i øresund på grund af blågrønne alger on/off – det skifter fra dag til dag. Man skal tage algealarmerne meget alvorligt. Hunde og blågrønne alger er desværre en farlig kombination.

Når algevarslerne lyder, skal man holde hundene fra strande og søer. Når de svømmer, indtager de nemlig en del vand og de kan på denne måde optage store mængder giftstoffer (nodularin), som produceres af den blågrønne alge.

Alvorligheden afhænger af, hvor meget giftstof hunden har optaget, men en hund behøver desværre ikke at indtage en særlig stor mængde, før det bliver faretruende.

Der er set eksempler på at en hund, der har rullet sig i alger for derefter at slikke sig, er blevet syg.

Symptomer på blågrønne algeforgiftning hos hunde

Giftstofferne fra algerne går ind og ødelægger cellerne i leveren og dyrene kan således få indre blødninger.

De indledende symptomer er som regel opkast og diarre, men symptomerne kan i løbet af ganske kort tid udvikle sig til en choktilstand, hvor hundene begynder at bløde og få blodtryksfald.

Der er desværre ingen modgift mod giftstofferne. Man kan kun forsøge at afhjælpe symptomerne. Er hundene hårdt ramt, dør de oftest, på trods af behandling, i løbet af et døgns tid.

Udsigten til helbredelse er dog som nævnt afhængig af, hvor stor en koncentration af algegift, hunden har indtaget. Overlever hunden de første par døgn er prognosen som regel god.

Symptomerne hos os er mildere end når vores kæledyr bliver angrebet. Mennesker får typisk kløe, feber og influenzalignende symptomer. Børn er mere udsatte.

Giftige alger forekommer ikke kun i saltvand. Opblomstringen kan også ses i ferskvand, så der er i denne tid grund til at tjekke din lokale sø eller vandhul, før du lader din hund drikke eller svømme der. Algerne kan blive liggende længe, afhængig af vind og vejr.

Andre relaterede artikler

Link til Miljøstyrelsen: Badevand

Link til TV2: Badning frarådes ved flere strande

Download og “badevand” på din smartphone i Appstore eller Google Play