Søg

Sterilisation af hund

Når din tæve bliver steriliseret på Gentofte Dyreklinik

Sterilisation af hund kan forløbe på mange måder. Nedenstående er for dig, der allerede har valgt at din tæve skal steriliseres. Måske har du allerede læst vores artikel om fordele og ulemper ved sterilisation og derfor taget din beslutning.
I denne lille artikel vil vi, step for step, føre dig igennem det, der sker, når din hund er i vores varetægt og hvad du kan forvente efterfølgende.

Når du afleverer din hund til sterilisation

Du afleverer din hund på klinikken på den aftalte dag i tidsrummet 8:00 – 9:00, men mindre andet er aftalt.
Din hund skal være fastet, dvs. at den ikke skal have spist efter kl. 20:00 den foregående dag. Hun må gerne drikke vand. Vi tilbyder din hund mad, så snart hun er vågen og frisk nok til at spise.

Ankomst
Vi har glædet os til at se jer. Du vil blive modtaget af en af vores søde veterinærsygeplejersker, der vil være din kontaktperson, så længe din hund er på klinikken. Hun vil hjælpe dig med at veje din hund og vil give den en beroligende og smertedæmpende indsprøjtning. Din hund falder ikke i søvn men vil blive træt og rolig. Hvis du ikke allerede har aftalt en hjemsendelsestid, vil dette blive arrangeret her.

Sikkerhed under sterilisationen

Blodprøver
Når du har fået svar på evt. spørgsmål og sagt farvel, vil din hund få lagt et venekateter, få taget en blodprøve samt blive lyttet på hjerte og lunger. Dette gør vi alt sammen for at sikre, at din hund kan tåle en narkose.

Narkose og overvågning.
Din tæve vil blive bedøvet med meget skånsomme midler, så hun vågner, så snart indgrebet er overstået.
Under hele operationen vil hun blive overvåget af en veterinærsygeplejerske og være tilkoblet monitoreringsudstyr, der bl.a. måler blodtryk, vejrtrækning, puls, iltmætning etc. Hun vil ligeledes få tilført væske direkte ind i blodkarret, så hendes blodtryk holdes konstant og normalt. Din hund vil ligge på varmelegemer under hele forløbet for at forhindre, at hun bliver kold.

Hvordan foregår sterilisation af hund

Din tæve vil blive barberet på maven og få et lille snit omkring navlen. Oftest er dette snit kun 1,5 til 3 cm langt. Kirurgen vil opsøge livmoder og æggestokke. Er organerne uden anmærkning, fjerner man i dag kun de to æggestokke. Er der tegn på sygdom i organerne, vil både livmoder og æggestokke blive fjernet.
Såret lukkes i 3 lag – selve huden bliver lukket med indvendige sting, hvilket minimerer efterfølgende slikkeri.

Når sidste sting er sat

Laser
For at såret skal hele hurtigt og problemfrit, giver vi altid laser på operationssåret. Dette er en smertefri varmebehandling med infrarøde stråler, der øger helingen.

Plaster
For at hindre kontamination med udefrakommende snavs, får din hund et lille plaster over såret. Dette fjerner du selv efter 3 dage. Det er sjældent nødvendigt at give hunden en bodystocking på – men vi har dem, hvis det viser sig, at din hund alligevel slikker i såret. Kraver er heldigvis meget sjældent nødvendige!

Opvågning
Så snart vi slukker for narkose-gassen, vil din hund vågne stille og roligt. Sygeplejersken vil berolige hende og sørge for at holde hende varm, indtil hun er klar til noget mad.

Hjemsendelse efter sterilisation af din hund

Her vil du blive mødt af dyrlægen eller din kontaktsygeplejerske, som vil gennemgå forløbet grundigt og fortælle dig, hvad du kan forvente og hvordan du skal forholde dig de næste par dage.
Denne gennemgang får du, sammen med blodprøveresultatet, på skrift, så du til enhver tid kan genopfriske, hvad der blev sagt. Du vil få udleveret lidt energirigt ”recovery foder” til samme aften samt smertestillende tabletter, som din hund skal have en gang dagligt i 3-4 dage efter behov.

Kontrol-opkald næste dag
Den følgende dag vil vi ringe dig op for at høre, om alt er som det skal være. Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at stille dem her.

Hvad kan du forvente efter din hund

Din hun vil være glad for at se dig, men vil oftest være træt når den kommer hjem. Den skal holdes i rolige og varme omgivelser, men må gerne komme ud på en lille luftetur.
Allerede efter 1-2 dage vil din hund typisk være frisk igen. Det er dog vigtigt, at du holder den i ro de første 10 dage, så såret får tid til at hele.
Vi glæder os til at se dig og din hund – har du spørgsmål til denne artikel, så er du altid velkommen til at ringe til os og snakke med en af vores dyrlæger eller sygeplejersker.
På gensyn!

Andre relaterede links

Links fra Gentofte Dyreklinik

Skal min tæve steriliseres