Søg

Er der mange tæver i løbetid i øjeblikket? Det er især ejere af hanhundene, der stiller os det spørgsmål lige nu. De har nemlig opdaget, at deres hanhund gør alt for at følge duften af en løbsk tæve i nærheden. Hunden bryder ud af haven, er ukoncentreret, vil ikke spise, ejeren kan ikke kalde den til sig i parken eller den står og hyler ved havelågen!
Ja, der er mange tæver i løbetid lige nu, men i bund og grund kan man støde på løbske tæver hele året rundt.

Hos de fleste tæver starter den første løbetid omkring 7-9 måneders alderen. Hos små racer lidt tidligere end hos store racer. Alderen kan dog variere og det er ikke ualmindeligt, at en stor hund først kommer i sin første løbetid, når den er omkring 12-18 måneder.

Løbetiden varer ca. 3 uger, men kan også variere i længde.  En god indikator for hvornår hunden er tæt på sin løbetid er som sagt hanhundene; de snuser tæven bagtil og lader hende vide, at hun er ganske interessant. (Det er derfor god skik at undgå hundeparkerne under løbetid..)Desuden svulmer den ellers så lille og indfaldne skede op til 2-4 gange normal størrelse.

I den første halvdel af løbetiden bløder hunden med frisk, højrødt blod. De fleste tæver er gode til at holde sig selv og omgivelserne rene, mens andre er knap så ihærdige med at gøre rent efter sig. Her kan man udstyre hunden med en ”løbetidstrusse” og håbe på, at hunden tillader udstyret og ikke bider trusserne af! Husk blot at tage trusserne af hunden, når den skal luftes..

I den sidste halvdel af løbetiden, hen imod ægløsningen, aftager blødningen og sekretet bliver mere klart og vandigt. Ægløsningen finder typisk sted mellem dag 12 og 14, men også her er der store variationer. Vil man kende det præcise tidspunkt for ægløsningen og dermed også det optimale tidspunkt for parring, kan man hos sin dyrlæge få målt tævens progesteron ved en blodprøve.
Vil man ikke have hvalpe, er det her man skal man passe ekstra godt på sin tæves færden!

Alle tæver undergår de samme hormonelle forandringer efter en løbetid – uanset om de er drægtige eller ej. Det betyder, at tæven efter endt løbetid gør klar til drægtighed, også selvom den ikke har været i nærheden af en hanhund. Det er derfor nogle tæver snydes af tilstanden og bliver ”indbildsk gravide”, også kaldet ”pseudodrægtige”.

Ingen menopause!
Hunhunden kommer i løbetid hele livet og indtræder altså ikke i en menopause som kvinder gør. Desværre er det ikke ualmindeligt, at en løbetid hos ældre tæver kan efterfølges af en livmoderbetændelse. Symptomer på en livmoderbetændelse kan komme snigende. Hunden begynder ofte at drikke mere, bliver sløv og spiser mindre. Ofte slikker hunden sig meget bagtil; der kommer nemlig flåd fra skeden, som kan variere i farve fra gulligt over blodigt til chokoladefarvet.
Dog kan livmoderhalsen også være lukket med syv segl og i disse tilfælde ses derfor ikke flåd – her er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på symptomerne.

Er tæven blevet drægtig, går der ca. 62 dage til fødslen går i gang. Efter fødslen optræder den næste løbetid ca. 5-8 måneder senere. De fleste tæver kommer i løbetid hver 6. måned, men igen er der stor variation og nogle er måske kun i løbetid en gang om året.

I disse ”løbetider” glæder vi os til at se resultatet til foråret. Det er en skøn tid at se frem til!