Søg

Vintervejr og hunde

Det er koldt og man skal gå sig varm..

Vintervejr og hunde er oftest en god kombi! Er der noget skønnere end at se glade børn og hunde boltre sig i parken på en frostklar dag i fuld sol? De fleste hunde elsker at lege i frost og tåler fint at komme ud i kulden og give den gas. Der er dog nogle forholdsregler, som er værd at følge, hvis turen skal blive god for både ejer og hund!

Vintervejr og hunde – desværre hører salt med i den kombination

Når vi siger kulde og sne, siger vi nemlig også salt! Der bliver saltet så rigeligt på de danske lande- og villaveje. Når hunden, på et saltet fortov, får ondt i poterne, er det ikke kun fordi saltet svier i potens sprækker og revner. Som bekendt falder frysepunktet, når vi drysser salt på is. Sølet, vi skaber, kan nemt være omkring -20 grader. Denne temperatur er ”hundekold” for poterne og gør ondt!

Vintervejr og hunde – trædepuder og potevoks

Brug potevoks inden du går en tur om vinteren. Potevoks lægger en beskyttende film omkring poterne og der dannes en god barriere mod sne, sjap og salt, så hundens poter undgår udtørring. Desuden indeholder potevoks salicylsyre, som får blodkarrene i poten til at åbne sig og dermed fører varme fra blodet ud i poterne.

Har hunden lang pels mellem poterne, er det desuden en god idé at trimme dette. Sneen samler sig nemt til små hårde isklumper, som er ubehagelige at gå på. Vær opmærksom på frosne vandpytter – vi ser hvert år mange skårne trædepuder som følge af knivskarp is.

Hvornår er det for koldt?

Hvis det er rigtig koldt og hunden begynder at lægge sig ned, er det tid til at søge inden døre. Lad ikke hunden stå stille for længe, f.eks. foran butikker. De skal, ligesom os, røre sig for at holde varmen.
Efter turen er det ekstra vigtigt, at poterne vaskes i lunt vand og tørres grundigt.

Slikker hunden sine poter igen og igen, er det oftest fordi huden er irriteret mellem trædepuderne. Får den lov at slikke, forværrer det situationen – ligesom når børnene slikker sig om munden om vinteren – her bliver læberne også højrøde og sprukne. Hvis potebade og grundig tørring ikke afhjælper slikkeriet, bør dyrlæge opsøges.

Bør hunde spise sne?

Når vi siger vintervejr og hunde siger vi også sne. Sne og is i maven giver de fleste hunde dårlig mave. Så det kan ikke anbefales at kaste is eller snebolde til hunden i stedet for den velkendte bold. Lad hunden få noget at drikke inden turen og sig fra, hvis den begynder at tage for sig af sneen.

Har maven fået kulde, er 12-24 timers faste og derefter skånekost, som ris og kylling, oftest terapi nok.

Vintervejr og hunde -skal hunden have tøj på

Nogle hunde har behov for et ekstra sæt tøj ud over pelsen, når det er koldt. Hunde, som ikke har meget underuld eller kun har et tyndt lag fedt som f.eks. en Whippet, vil have gavn af en frakke på turen. De fleste hunde har dog over efteråret fået en naturlig vinterfrakke og behøver ikke ekstra tøj.

Pas på tynd is – selv små hunde kan gå igennem

Sidst, men ikke mindst! Lad ikke hunden gå ud på for tynd is! Vi taler af erfaring; en af dyrlægernes hunde var tæt på druknedøden ved Charlottenlund Fort for nogle år siden. Der skal kun et lille, uopmærksomt øjeblik til, før det kan gå rigtig galt.

På med vanten – og potevoksen og nyd årstiden – med lidt omtanke kan også hunden få en dejlig dag i skoven!
God fornøjelse!

Problemer med poterne