Søg

katte med stress

Kan katte blive stress-ramte?

Katte med stress findes også – hyppigere end vi går og tror. Man skulle ikke tro det, sådan som de kan slænge sig i en solstråle i en lun vindueskarm eller krog af haven. Hvad får de dog stress af?

Katte er fra naturens side enlige jægere

Vi har domesticeret de tammeste af slagsen og holder dem som kæledyr. Dette har medført, at vores tamkatte i dag har mange sociale egenskaber og behov, men vi må ikke glemme, at vores katte stadig er ganske egenrådige og egoistiske. Føler de sig ikke hjemme hos den familie de bor hos, og har de muligheden, flytter de! Som katteejer kan det være dybt frustrerende at måtte erkende, at katten hellere vil bo hos naboen.

Katte holder af uforanderlighed, ro og stabilitet. En vis grad af stress og uro er normalt i en kats liv. Bliver påvirkningen for voldsom for katten, kan det påvirke dens adfærd og føre til ubehag, både for katten og dens ejer.

Katte med stress – hvad stresser den?

  • Flytning
  • Omrokering eller anskaffelse af nye møbler Nyt familiemedlem
  • Familiemedlem, der flytter
  • Dødsfald af anden kat i familien
  • Ny kat i territoriet, inde som ude
  • Ændring fra ude-til indekat
  • Jul og nytår

Katte med stress -symptomer

  • Strinter/tisser inden døre/blæreirritation
  • Øget pelssoignering, så der opstår bare pletter Aggressiv adfærd, hvor katten river eller bider
  • Bange adfærd
  • Ændret søvnmønster
  • Øget/mindsket samvær med mennesker og andre dyr

Til tider kan det være en udfordring at forstå, hvorfor katten er stresset. Her er det vigtigt at tage selv små forandringer op til revidering.

Hvor hunde bare er glade for selskab og sjældent skelner mellem hvilke hunde de omgås, er det anderledes med katte. De vælger selv deres ”venner”. To katte kan sagtens leve under samme tag i årevis, men i bund og grund ikke have noget med hinanden at gøre. Omvendt kan en kat, der lever tæt sammen med en anden kat, sørge som et menneske, når den ene part går bort. Her hjælper det ikke ”bare” at sætte en ny kat ind i huset, da det er savnet af den oprindelige kat, der er årsag til, at katten udviser tegn på stress eller depression.

Katte med stress -behandling & nyt foder

Bedst er selvfølgelig en behandling, som er rettet mod årsagen, men mange af de forhold, der stresser katten, kan vi have svært ved at ændre.
Derfor er forebyggende behandling vigtig. Ved flytning er det f.eks. vigtigt at give katten et fast holdepunkt i form af en kurv eller hule, hvor den føler sig tryg.

Nyt foder afhjælper stress og angst
I dag har vi mulighed for at tilbyde katte med stress et foder, der er rettet mod angst og stress.
Hills c/d urinary Stress er et eksempel på et sådant foder. Effekten skyldes et fodertilskud i form af et mælkeprotein, der ved at sætte sig på specielle receptorer i hjernen, medfører nedsat stress og nervøsitet.
Foderet er et fuldfoder, der er opbygget, så det, ud over stress, også forebygger urinvejslidelser, da der ofte kan være en nøje sammenhæng. Det kan derfor også anbefales til den helt sunde og raske kat.
Derudover findes produktet Kalm, som indeholder det samme mælkeprotein. Man kan også forsøge at behandle med Feliway, som er et dufthormon (Feromon), der lugter ”trygt” for katten.
Det er en rigtig god ide, at benytte alle muligheder, når man har en kat, der er urenlig pga. stress. Man skal dog gøre sig klart, at det sjældent er tilstrækkeligt, men skal anvendes som supplement.

Relaterede artikler

Urinvejsproblemer hos katte – kan være livstruende

Når hunden og katten ikke kan tisse