Søg

Hornhindesår hos hunde og katte

 

Et hornhindesår hos hunde og katte, er et hul i det klare lag, der dækker den forreste del af øjet. Et hornhindesår kan opstå som følge af et fremmedlegeme i øjet, buske der river eller andre katte der river. I andre tilfælde kan øjenvipperne gnide mod øjet og genere hornhinden. Øjet kan også  være tørt pga. manglende produktion af tårevæske og kan derved skade hornhinden.

 

Et hornhindesår gør ondt!

Sår i hornhinden hos hunde og katte er meget smertefuldt. Det påvirkede øje vil normalt løbe i vand – med mindre såret skyldes manglende produktion af tårer. Katte og hunde vil blinke hyppigt og knibe øjet sammen. Nogle gange vil det tredje øjenlåg dække øjets overflade, mens øjet er åbent.

 

Hvordan ses et hornhindesår hos hunde og katte og hvordan behandles det?

Der er ingen blodkar i hornhinden, så det bløder ikke. For at se omfanget af såret vil dyrlægen ofte bruge et selvlysende farvestof , som kun binder sig til hornhinden dér, hvor såret er.

Valget af behandlingsmetode vil afhænge af skadens type og omfang. Er såret overfladisk, er det ofte nok at behandle lokalt med øjendråber for at forebygge infektion i såret.

Er såret dybt med løse flapper, forhindrer det såret i at lukke sig. Her skal det døde væv i øjet fjernes og der laves ofte efterfølgende en flap over øjet, som hjælper såret med at hele.

Når såret er helet skifter dyrlægen ofte øjendråber til nogle, der vil hjælpe med at minimere arvævet på hornhinden, da det sjældent er muligt at fjerne det helt. Mange vil efter en alvorlig skade have et varigt minde.

 

Hunde med græsaks i poter og ører

Katte influenza