Søg

Skudangst hos hunde

Bliv klar til Nytåret!

Skudangst hos hunde er et almindeligt og stort problem og der er ingen vej uden om. Nytåret nærmer sig, og det samme gør affyring af fyrværkeri. Fyrværkeriloven blev strammet i 2014, og der må nu kun fyres fyrværkeri af fra den 27. december til den 1. januar. Stod det til de fleste dyreejere og Gentofte Dyreklinik, havde vi nok helst set, at affyring kun var tilladt Nytårsaften.
De nye regler er dog en væsentlig forbedring af fyrværkeriloven – før måtte man skyde af helt fra 1. december til 5. januar.

Skudangst hos hunde – få gode råd

Hvis man begynder i god tid, findes der flere muligheder for at hjælpe  skudangst hos hunde

LYD-CD

En god ide er at træne og vænne hunden til de høje lyde.
Man kan, hos sin dyrlæge og hos nogle dyrehandlere, købe en ”lyd-cd” med forskellige lyde, såsom fyrværkeri, torden, bilhorn etc. Man starter med at spille cd’en på lav volumen mens man adspreder hunden, fx med godbidder og lader radio og TV køre. Efterhånden skruer man op for lyden. Kan man på denne måde træne hunden til lydene, er man kommet langt og kan undgå diverse medikamenter nytårsaften.

Kalm eller Zylkène

Dette er et fodertilskud, som er udviklet med henblik på, at gøre det lettere for dyrene at klare uvante situationer eller svære perioder i deres liv. Produkterne er lavet af kasein, som er et mælkeprotein. Der anvendes ingen kemikalier eller konserveringsmidler i produktionen. Når dyret indtager Zylkène eller Kalm, optages et såkaldt mælkepeptid fra tarmen og transporteres til blodbanen og hjernen, hvorved effekten opnås. Produkterne fås hos dyrlægen.

D.A.P

Et middel, der også har vist sig at være effektivt til skudrædde dyr, er en såkaldt DAP.
Det er en lille flaske, der sættes i stikkontakten og som udskiller nogle lugtløse signalstoffer, ”feromoner”.
Naturlige feromoner udskilles fra huden mellem mælkekirtlerne 3-5 dage efter fødslen, med det formål at give øget tryghed og samtidig knytte hvalpen eller killingen tættere til moderen. Feromoner er dog ikke kun forbeholdt tæver/hunkatte og hvalpe/killinger.

DAP har også vist sig at have stor betydning for voksne hunde og katte i stressede og uvante situationer, som f. eks. skyderiet i december måned. DAP diffuseren holder en måned i stikkontakten. Herefter kan der købes refill flasker.

Thundershirt

Thundershirtens patenterede blide konstante tryk giver en beroligende virkning på hunde der udviser symptomer på angst og urolighed og hunde der er bange. Thundershirtens virkning er undersøgt på 2000 hunde i USA og undersøgelsen viste at 80% af bange hunde har en væsentlig forbedring på symptomerne ved brugen af Thundershirten. Thundershirtens blide tryk kan hjælpe en hund ved, at presset har en beroligende effekt på nervesystemet. Brug af pres er en kendt metode at dulme nerver, smerte og urolighed, f.eks. hos utrøstelige nyfødte spædbørn (som svøbes i stof) og f.eks. hos børn med adfærdsmæssige problemer (damp, autisme og andre neurologiske sygdomme).
Til børn kaldes produkterne Wrapshirts, men indtil nu har der ikke været et design af wrapshirts som har passet på hunde. Det har Thundershirt løst med dette produkt.

Nyt foder afhjælper angst og stress hos katte og små hunde

I dag har vi mulighed for at tilbyde vores katte og små hunde et foder, der er rettet mod stress og angst.
Hills Urinary Stress og det helt nye Calm and healthy til små hunde er eksempler på et sådanne fodertyper. Effekten skyldes et fodertilskud, i form af ovenover nævnte mælkeprotein, der, via specielle receptorer i hjernen, medfører nedsat stress og nervøsitet.

Skudangst hos hunde – når intet andet hjælper

Receptpligtigt medicin
Ovenstående er at foretrække, men har man alligevel et dyr, der reagerer kraftigt på bragene, kan give sin hund en beroligende mundhule-gel – “Sileo”, der kom på markededet i 2015. Eller man kan kombinere sløvende og angstdæmpende medicin. Altsammen noget der er receptpligtigt og bør ordineres af dyrlægen der kender dit dyr.
Ulempen er dog bl.a., at der er meget stor variation på virkningen fra dyr til dyr. Nogle bliver meget sløve, mens der hos andre ses ingen eller kun lille effekt.
Desuden bliver der, på trods af den nye fyrværkerilov, fyret af i det meste af december og flere dage ind i januar og dette kan man ikke medicinere sig ud af.
Har man givet sin hund sløvende medicin, er det heller ikke hensigtsmæssigt at forlade den.

Et par gode råd om skudangst hos hunde

  • Hunden skal ikke ynkes, når den er bange, den skal roses for ikke at udvise angst
  • Hold hunden i snor. Vi ser hvert år eksempler på påkørte hunde, der pludselig er blevet skræmt og løbet ud foran en bil.
  • Hvis hunden gemmer sig under sofaen, så forsøg ikke at trække den ud.
  • Gå aldrig hen til fyrværkeri for at vise hunden, at den ikke skal være bange. Den forstår det ikke.
  • Gå en lang tur med den nytårsaftensdag, så den er naturlig træt.
  • Tænd for radioen/spil en CD.
  • Træk gardinerne for, så lysglimt mindskes.
  • Lad ikke hunden være alene, afled dens opmærksomhed med f.eks. leg og søgen efter godbidder.
  • Prøv aldrig selv at behandle hunden med medicin, ordineret til mennesker.
  • Kontakt din dyrlæge i god tid, hvis din hund er bange for fyrværkeri.

Find den bedste løsning -book en tid!

Vi vil rigtig gerne hjælpe dig og dit dyr, så Nytåret bliver en fest både for dig og dit dyr. Book derfor en tid hos vores dygtige Veterinærsygeplejersker. De vil spørge ind til dit dyr og i samråd med dig, finde den bedst mulige løsning. Det er også her, du vil få information omkring brugen af evt udleveret nytårsmedicin. Book på 39620200. En konsultation koster 364 kr.- incl. moms og receptgebyr. Ordinerer vi en behandling der ikke kræver recept er prisen for konsultationen 218 kr.- incl moms

I håb om mindre skyderi op til nytår!

Rigtig glædelig jul og godt nytår
Gentofte Dyreklinik

Få katten til dyrlægen uden stress!

Katte med stress – mere hyppigt end man skulle tro

Thundershirt – beroligende T-shirt til hunde