Søg

blank

Løgplanter er farlige for hunde og katte

Løgplanter er farlige for hunde og katte og for den sags skyld også mennesker.  Heldigvis er de fleste ligeglade med løgene, men vi ser desværre hvert år forgiftninger, når løgene er blevet spist. Lige nu oplever vi et hvalpe-boom og især hvalpe kan desværre være fristet til at spise forårsløg.

Vi har i denne artikel samlet nogle forårs-råd til kæledyr, for der er forår i luften!
Forår betyder nye, friske dufte og mange sjove oplevelser uden døre.
Grønt pibler op af jorden og går man en tur i parken eller skoven, kan man tydeligt se hundenes velvære. De ruller sig i græsset, graver i den bløde jord og leget ét- tag-fat. 
De nyder helt sikkert også, at dagene er blevet både længere og lunere.

De første tegn på forår

Sammen med vintergækker og anemoner, er påskeliljerne nogle af vores mest yndede tegn på forårets kommen. Lidt senere følger tulipanerne og hyacinterne trop i haverne. Heldigvis er langt de fleste hunde og katte ret ligeglade med både løg, rødder og blomster, men har du en hvalp eller en hund/kat, der viser interesse for planterne, skal du være på vagt. De er giftige og kan i værste fald slå dit dyr ihjel. 

Forgiftningssymptomerne viser sig oftest ved savlen, kvalme, opkast og diarré, dyrets temperatur falder ofte til under 38 grader og der kan indtræde vejrtrækningsproblemer og kramper. 

Det er vigtigt at reagere hurtigt og bringe dyret til dyrlæge, hvis der er mistanke om en forgiftning. Der findes ingen modgift, men dyrlægen vil forsøge at symptombehandle og inaktivere den indtagne mængde af giftstof med bl.a. aktiv kul behandlinger.

Parasitter

De har glade dage, når det bliver lunere. Det er nu, du bør forebygge, så hunden og katten undgår både lopper og flåter. Flåterne “vågner” nemlig når temperaturen kommer op over 5 grader. Lopper ser vi desværre hele året, men der er ingen tvivl om, at de topper hen over sommeren.

Du kan forebygge lopper og flåter relativt nemt. Fra et dryp i nakken til en lille velsmagende tablet hver 3. måned.

Borrelia kan også forebygges ved en årlig vaccine, men skal den nå at have effekt så er april måned ved at være sidste udkald. Din hund skal nemlig nå, at danne antistoffer mod Borrelia

Hjerte og lungeorm

Hjerte-og lunge-orm, vil nogen mene, er vores ”kæphest”. Det er det nok også og med god grund. Vi ser rigtig mange hunde smittet af både rævens lungeorm og den langt mere alvorlige hjerteorm. På trods af, at både hundeejere og dyrlæger er meget opmærksomme på hjerteorm, er der stadig hunde, der mister livet til denne parasit, som er ganske almindelig på vore kanter.

Derfor er det en rigtig god idé at samle 3 afføringsprøver – én fra hver dag og bringe dem til din dyrlæge. Snak med din dyrlæge, du kan nemlig også vælge at få taget en blodprøve, men her testes kun mod hjerteorm.

Vær med til at nedbringe smittepresset ved at lade din hund teste to gange årligt og husk at samle dens efterladenskaber op !

Hundetegn og chipmærkning

Husk at give din hund et hundetegn i halsbåndet, også selv om den er chipmærket. Skal  hundetegnet leve op til dansk lov, skal ejers navn og adresse stå på det. Loven siger ikke noget om telefonnummer, men det gør det nu en del nemmere.

Er din kats øretatovering svær at aflæse, så få den ligeledes chipmærket.

Påskeæg

Der er heller ikke længe til vi skal slå hul på vores påskeæg. Hvis du planlægger ”påskeæg jagt” for ungerne, så pas på, at hunden ikke finder chokoladeæggene først. Det er en dyrlæge-klassiker omkring påsketid. Hunde tåler ikke chokolade –slet ikke den mørke variant. 
Nyd den selv og nyd foråret!

Relaterede artikler fra Gentofte Dyreklink

Hjerteorm hos hund

Engflåten – ny i Danmark

Lopper

Flåter hos hunde